ODGOVOR DONALDU TRUMPU

Bijela kuća objavila Obamin rodni list

27.04.2011 u 15:24

Bionic
Reading

Bijela kuća objavila je rodni list predsjednika Baracka Obame. Taj potez Bijele kuće uslijedio je nakon nedavnih i opetovanih kritika Donalda Trumpa, prema kojima Barack Obama nema pravo biti američki predsjednik jer nije rođen na tlu SAD-a

Rodni list Baracka Obame

Najavljeno je da će se javnosti ovim povodom uskoro obratiti Jay Carney, glasnogovornik Bijele kuće.

U intervjuu s novinarom CNN-a Andersonom Cooperom u ponedjeljak, Trump je ponovio svoje sumnje i izjavio da mu je rečeno da je rodni list američkog predsjednika nestao.

Istraga CNN-a dokazala je ono što većina analitičara tvrdi od samog početka afere 'birtherism' o mjestu rođenja Baracka Obame: aktualni predsjednik SAD-a rođen je na Havajima 4. kolovoza 1961.

Barack Obama aferu nije shvatio ozbiljno, ali je pitanje o mjestu njegova rođenja postalo prvoklasnom 'političkom poslasticom' kritičara. Nedavna anketa CNN-a pokazala je da gotovo 75 posto američkih državljana vjeruje da je Obama 'sigurno ili vjerojatno' rođen u SAD-u. Više od četvrtine republikanaca, međutim, vjeruje da on nije rođen na američkom tlu.

Prema američkom Ustavu, samo 'natural born' državljani mogu postati predsjednici države. Pripadnici 'birther' pokreta smatraju da ta neprecizna odredba diskvalificira Obamu jer je on, prema njihovom mišljenju, rođen izvan SAD-a. Najskeptičniji među njima vjeruju da je Obama rođen u domovini svog oca, Keniji.