SLABA KONTROLA SADRŽAJA

Bijela kuća napala Facebook kao kanal za širenje dezinformacija o covidu-19

15.07.2021 u 22:48

Bionic
Reading

Facebook ne poduzima dovoljno da zaustavi širenje lažnih tvrdnji o covidu-19 i cjepivima, izjavila je u četvrtak glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki

Facebook, koji je vlasnik i Instagrama i WhatsAppa, mora više raditi na uklanjanju netočnih informacija o cjepivima sa svoje platforme, kazala je Psaki.

Glasnogovornica Bijele kuće tvrdi da je 12 ljudi odgovorno za gotovo 65 posto antivakserskog dezinformiranja na društvenim mrežama.

Riječ je o podatku iz izvještaja Centra za suprotstavljanje digitalno mržnji (Center for Countering Digital Hate), ali Facebook je problematizirao metodologiju istraživanja.

"Svi su oni ostali aktivni na Facebooku", kazala je Psaki. Dodala je da mreža "treba brže brisati štetne nasilne objave".

Šef američke javnozdravstvene službe Vivek Murthy tvrdi da raste dezinformiranje o covidu-19 i cjepivima, zbog čega je otežana borba protiv pandemije.

"Američki životi su ugroženi", naveo je u priopćenju.

Facebook nije odmah odgovorio na zahtjev za komentar izjava Bijele kuće. Platforma je uvela pravila protiv lažnih tvrdnji o covidu-19 i cjepivima, no stručnjaci i političari već se dugo žale da je kontrola sadržaja slaba.