SVAKA BRAVA IMA KLJUČ

'Bijeg iz zatvora ne može se posve onemogućiti'

02.02.2009 u 12:36

Bionic
Reading

Bijeg iz zatvora ne može se posve onemogućiti, no u Hrvatskoj ipak nema bijega osoba koje su "pod ključem" i nemaju pravo na pogodnosti. Takvi slučajevi su neizbježni i uvijek će ih biti, rekao je ministar Ivan Šimonović u povodu bijega nekoliko zatvorenika u posljednje vrijeme

Kako je izvijestio nakon predstavljanja projekta energetske učinkovitosti u zgradama Ministarstva pravosuđa, proteklog je vikenda jedan zatvorenik pobjegao iz kaznionice u Požegi i on je ponovno u zatvoru, a drugi se nije vratio s izlaska u grad koji mu je odobren u zatvorenoj kaznionici u Glini.

Preziva se Jerković, osuđen je na šest godina i devet mjeseci zatvora i još nije pronađen, rekao je Šimonović.

Drugi bjegunac Mario Kompanović, koji je iz poluotvorenog odjela požeške kaznionice pobjegao u subotu navečer, predao se jučer poslijepodne policiji u Zagrebu. Kompanović je osuđen na 14 godina zatvora zbog okrutnog ubojstva bračnog para u Belome Manastiru, a do kraja kazne ostale su mu četiri godine.

Budući da su u protekla tri tjedna iz požeške kaznionice pobjegla dvojica zatvorenika, onamo je, kazao je ministar, upućeno istražno povjerenstvo čija je zadaća utvrditi treba li poboljšati sigurnost ili unaprijediti rad sa zatvorenicima.

Za sutra je najavio sjednicu saborskog Odbora za pravosuđe u kaznionici Turopolju, na čijem će dnevnom redu biti program unaprjeđenja zatvorskog sustava, dodajući kako će uskoro u Saboru ponuditi mjere za njegovo poboljšanje.

Privremeni ravnatelj Uprave za zatvorski sustav Miroslav Mihoci ocijenio je stanje u zatvorskom sustavu zadovoljavajućim, dajući mu ocjenu plus tri na ljestvici od jedan do pet.

Glavni su problemi po njegovu mišljenju prenapučenost zatvora i manjak oko 600 službenika, od kojih 200 pravosudnih policajaca.

Unatoč tome, rekao je, već dvije godine nema bijega iz "zatvorenih uvjeta", a u svim drugim europskim zemljama ima barem po jedan bijeg.

Po njegovim podacima, 2008. iz poluotvorenih kaznionica pobjeglo je 12 zatvorenika, iz otvorenih osam, a bilo je i 47 slučajeva zloporabe pogodnosti te osam slučajeva u kojima se zatvorenici nisu vratili na vrijeme s prekida izdržavanja kazni.