40 DANA PRITVORA

BiH želi Glavaša izručiti Hrvatskoj

14.05.2009 u 14:00

Bionic
Reading

Sudac Branko Perić napravio je presedan i odredio je ekstradikcijski pritvor za Branimira Glavaša. Tužiteljstvo BiH ima rok od 40 dana da Sudu BiH dostavi ekstradicijske dokumente, potvrdila je to za HRT glasnogovornica Suda BiH Manuela Hodžić

Na zahtjev tužiteljstva Glavašu je određen i pritvor u trajanju od 30 dana. Ova odluka suca presedan je. Sudac je svoju odluku obrazložio zbog sumnje da je postojala očigledna namjera da se zahtjevom za državljanstvo izbjegne pravosudni progon zbog presude za ratni zločin. Glavaš je, naime, BiH državljanstvo dobio 22. listopada 2002.

'Riječ je o ekstradicijskom pritvoru koji može trajati do dokončanja ekstradicijskog postupka', izjavila je novinarima glasnogovornica suda Manuela Hodžić, objašnjavajući kako će se Glavaša svakako pustiti na slobodu ne dostavi li tužiteljstvo na vrijeme traženu dokumentaciju. Riječ je o prvostupanjskoj odluci na koju i tužiteljstvo i obrana mogu uložiti priziv u roku od 24 sata.

'Pravno tumačenje suca koji je radio na ovom predmetu (Branko Perić) jekako je odluka o pritvoru svojevrsni presedan no konačnu odluku imat ćeprizivno vijeće', kazala je Hodžić. Po njezinim riječima, sudacPerić je ocijenio kako 'u specifičnom kontekstu zemalja u okružju krutotumačenje pojma državljanstva podriva pravo i pravdu'.

Zakonima BiH nije izrijekom predviđena najveća moguća duljina trajanja ekstradicijskog pritvora.

'Zaprepašteni' Glavašev odvjetnik Nikica Gržić potvrdio je kako će u zakonskom roku uložiti žalbu,no kakav god njen rezultat bio odluka prizivnog vijeća suda BiH ne možese očekivati prije ponedjeljka što znači da Glavaš do tada svakakoostaje u pritvoru.

Glavaš i Gržić zatražili od Suda BiH da ga se odmah pusti na slobodu. Na ročištu održanom pred Sudom BiH Tužiteljstvo je ocijenilo kako postoje razlozi da se Glavaša zadrži u jednomjesečnom pritvoru, što je potvrdio glavni tužitelj Tužiteljstva BiH Milorad Barašin. Tužiteljstvo je zatražilo utvrđivanje činjenica za postojanje uvjeta za postupak izručenja Glavaša Hrvatskoj.

Nikica Gržić

'U ovom trenutku ne bih komentirao kako je nekome, tko je živio u jednoj državi 60 godina, odjednom BiH postala njegova domovina. Kada Sud donese konačnu odluku, mi ćemo se pozabaviti i Glavašem i drugim sličnim predmetima',  rekao je Barašin, a prenosi Sarajevo-x.com.

Glavašev odvjetnik rekao je da u 30 godina karijere nije vidio ovakvu sudsku odluku. Dodao je da iz sudske odluke proistječe da je Hrvatska zapravo ta koja je dužna u roku od 40 dana dostaviti sve spise propisane zakonom radi izručenja Glavaša Hrvatskoj.

'Sve se svodi uglavnom na političke ocjene a ne na pravo', kazao je Gržić ustvrdivši kako je Glavaševo državljanstvo BiH i dalje zapreka za njegovo izručenje.

Objašnjavajući kakvi su to politički razlozi vodili suca Perića, Gržić je kazao kako je riječ o njegovoj (sučevoj) ocjeni da neke osobe izbjegavaju kazneni progon sklanjanjem u drugu državu.

'Sud misli da je Glavaš upisom u knjigu državljana pokušao izbjeći kazneni progon u Hrvatskoj jer je upis obavljen nakon započinjanja postupka u kojemu je sada nepravomoćno osuđen', kazao je Gržić. 'Ovo je elementarno kršenje zakona', zaključio je Gržić.

Glavaš je pak iznoseći svoju obranu pred Brankom Perićem, sucem za prethodno saslušanje, zatražio da ga se pusti na slobodu s obzirom da je državljanin BiH. Kazao je kako je u svakom trenutku spreman pristupiti novom suđenju po optužnici kojom ga se teretilo u RH, no da je to spreman učiniti jedino pred nepristranim sudom.'Takvim smatram Sud BiH', kazao je Glavaš.

Glavaš je obrazlažući predmet koji se protiv njega vodio pred zagrebačkim Županijskim sudom kazao kako je to bio 'politički motiviran i politički konstruiran proces'. Kao nalogodavca je ponovno optužio hrvatskog premijera Ivu Sanadera, a aktualnog ravnatelja policije Vladimira Fabera opisao kao svog 'glavnog političkog progonitelja'.

Glavaš je kazao kako nije počinio nikakve zločine u razdoblju 1991-1992. niti je pak naložio izvršenje zločina. 'Kao građanin BiH ne bježim ni od kakvih sudskih postupaka i želim da mi se sudi pred nepristranim sudom', kazao je Glavaš.
Odvjetnik Gržić je pred sucem ustvrdio kako je Glavaševo privođenje bilo protuzakonito jer zakoni BiH predviđaju mogućnost privođenja samo ako je riječ o strancima za kojima je raspisana međunarodna tjeralica, a za koje se vjeruje da bi mogli pobjeći iz BiH.

Podsjetimo, u srijedu nešto iza 11 sati policijska marica dovela je Glavaša pred zgradu Tužiteljstva BiH u Sarajevu. Izlazeći iz kombija, Branimir Glavaš, za kojim je u Hrvatskoj raspisana tjeralica, nasmijao se okupljenim novinarima, prenosi Radio Sarajevo. Na pitanje: 'Došli ste?' Glavaš se osmjehnuo i uzvratio: 'Da, došao sam u svoju drugu domovinu, Bosnu i Hercegovinu.'

'Po mojim informacijama, Branimir Glavaš je državljanin Bosne i Hercegovine, a prema našem zakonu, u kaznenom postupku naši državljani ne mogu biti izručeni stranoj državi, osim Haškom tribunalu, pa se nadamo da će postupak biti obustavljen i zahtjev za izručenje odbijen', kazao je za Radio Sarajevo Nikica Gržić.

Na temelju međunarodne tjeralice koju je Hrvatska raspisala za Branimirom Glavašem, nepravomoćno osuđenim na 10 godina zatvora zbog ratnih zločina počinjenih u Osijeku, policija BiH privela ga je na razgovor.

Ravnatelj Uprave policije Federacije BiH Zlatko Miletić medijima je pojasnio da je uhićenje obavljeno bez poteškoća. Glavaša su uhapsili pripadnici Federalnog MUP-a u automobilu na dionici magistralnog puta između Šuice i Kupresa.

Uoči raspisivanja međunarodne tjeralice Branimir Glavaš je dao intervjuu za Dnevni avaz u kojem je pojasnio da je državljanstvo BiH dobio još 22. listopada 2008. godine na temelju porijekla svojih roditelja, a osobne dokumente zatražio je 'tek kad je dobio definitivnu potvrdu da za njega nema pravde u Hrvatskoj dok je Sanader na vlasti'.