GREŠKOM BRUXELLESA

BiH umalo prečicom u EU

15.03.2012 u 12:28

Bionic
Reading

Vijeće Europske unije pogreškom je na svojoj internetskoj stranici objavilo da je stupio na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) s Bosnom i Hercegovinom, nakon čega ga je ovoga tjedna hitno povuklo, navodi u četvrtak Dnevni avaz objavljujući i preslike 'sporne' odluke

Dokumentacijska služba Vijeća Europe je 8. ožujka, uoči briselskog posjeta predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Vjekoslava Bevande, objavila odluku Vijeća EU o zaključivanju SSP-a s BiH.

U dokumentu najviše institucije EU se odobrava stupanje na snagu SSP-a. No očito je da se radilo o pogreški, navodi Avaz dodajući da je pet dana kasnije na istoj internetskoj stranici objavljen dokument istog naziva, u kojem samo kratko piše da se ranije objavljeni dokument smatra 'ništavnim i nevažećim'.

Iz Službe Vijeća EU za odnose s javnošću kazali su za list kako se radi o tehničkoj pogreški, no nisu naveli kako je do toga došlo.

Vlasti BiH moraju provesti nekoliko reformi, uključujući i manje ustavne promjene, kako bi zaključile SSP te bile u stanju podnijeti aplikaciju za dobivanje kandidacijskog statusa za EU.