OD PONEDJELJKA

BiH ukinula blokadu uvoza iz Hrvatske

30.05.2009 u 15:07

Bionic
Reading

Od 1. lipnja hrvatski proizvodi od govedine, piletine i ribe, čiji je uvoz prošlog tjedna zabranio Ured za veterinarstvo BiH, ponovo će nesmetano moći ići na to tržište

Dogovoreno je to u Sarajevu na dvodnevnom sastanku ministra poljoprivrede Božidara Pankretića i ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mladena Zirojevića.

Pankretić nam je potvrdio da će nakon ovog sastanka dvije zemlje bolje surađivati na svim problemima koji se u budućnosti budu pojavljivali.

'Ostalo je da u idućih desetak dana dogovorimo još neke detalje vezano uz promet žive ribe i goveda, ali je dogovoreno ukidanje blokade za sve proizvode koji čine više od 90 posto našeg izvoza', kazao je Pankretić.

Ministar vanjske trgovine BiH Mladen Zironjić izjavio je na zajedničkoj konferenciji za novinare u Sarajevu da su rješena važna pitanja i problemi koji su eskalirali i rezultirali zabranom. Dodao je da je Hrvatska donijela nekoliko nelogičnih odluka na koje je BiH regirala.

Pankretić nam je potvrdio da se službena vlast u BiH protivi prijedlogu tzv. Lijanovićevog zakona kojim se žele uvesti pune carine na nekoliko skupina prehrambenih proizvoda iz Hrvatske.

Ministar Zirojević javno je izrekao da je riječ o zakonu koji nije dobar za suradnju dvije države, kazao je Pankretić. Hrvatska strana ponudila je BiH svoju stručnu pomoć, vezano uz primjenu EU standarda u veterinarstvu i primjeni legislative, izjavio je Pankretić, a piše Jutarnji.hr.