DOBAR POSAO U AFGANISTANU

BiH udvostručio izvoz oružja i vojne opreme

21.03.2012 u 13:01

Bionic
Reading

Vojna industrija jedna je od rijetkih proizvodnih grana u Bosni i Hercegovini koja bilježi stalan rast, a izvoz oružja i vojne opreme iz te zemlje u prošloj godini bio je gotovo dvostruko veći u odnosu na 2010. godinu, podaci su kojima raspolaže Vanjskotrgovinska komora BiH

Voditelj odjela za gospodarstvo pri Vanjskotrgovinskoj komori BiH Zdravko Marinković kazao je u utorak banjolučkim Nezavisnim novinama kako je u 2011. godini izvezeno oružja i vojne opreme u vrijednosti 44,48 milijuna konvertibilnih maraka (nešto više od 22 milijuna eura). U 2010. godini BiH je pak izvezao oružja i vojne opreme u vrijednosti od oko 15 milijuna eura.

Istodobno je zabilježeno smanjenje uvoza oružja i vojne opreme pa je vrijednost tog uvoza u prošloj godini bila gotovo simboličnih 3,5 milijuna KM (1,75 milijuna eura), što je opet dvostruko manje nego godinu ranije.

'Vidljiv je trend rasta izvoza i pada uvoza, što je pokazatelj kojim trebamo biti zadovoljni', kazao je Marinković.

Unatoč ovim razmjerno malim novčanim iznosima u usporedbi s globalnim tržištem oružja i vojne opreme, BiH je prema podacima Međunarodnog instituta za istraživanje mira iz Stokholma u 2011. godini rangiran kao 29. država na svijetu po vrijednosti ostvarenog izvoza oružja i vojne opreme. U razdoblju od 2002. do 2010. godine ona je pak bila na 50. mjestu među državama koje izvoze oružje.

U tom institutu procjenjuju kako je BiH u 2011. godini najveći dio izvoza bazirao na prodaji 60 obnovljenih haubica promjera 122 milimetra. To oružje iz zaliha oružanih snaga BiH prodano je Afganistanu u okviru programa koji financijski pomaže vlada SAD-a.