UJEDINJENA LJEVICA

BiH: SDP i Naša stranka zajedno na izborima u Mostaru koji se nisu održali punih 12 godina

12.08.2020 u 21:56

Bionic
Reading

Čelnici dviju najvećih oporbenih stranaka s ljevice, SDP-a BiH i Naše stranke, potpisali su u srijedu sporazum o zajedničkom nastupu na lokalnim izborima u Mostaru uz protivljenje bošnjačkih stranaka koje su ocijenile da na taj način pogoduju HDZ-u u stvaranju 'hrvatskog stolnog grada'.

Na središnjem gradskom Španjolskom trgu, koji spaja istočni većinski bošnjački i zapadni hrvatski dio grada, predsjednici SDP-a BiH Nermin Nikšić i Naše stranke Predrag Kojović potpisali su Mostarski sporazum o nastupu u okviru 'Bh. bloka' na lokalnim izborima u Mostaru koji se prvi put trebaju održati u prosincu ove godine nakon punih 12 godina.

Izbori za gradsko vijeće Mostara održat će se po novim pravilima i sukladno izmjenama izbornog zakona koje je početkom srpnja usvojio parlament BiH na temelju međustranačkog dogovora HDZ-a BiH i Stranke demokratske akcije (SDA).

Mostarci će birati 35 gradskih vijećnika iz šest izbornih jedinica i s posebne jedinstvene liste a izabrani će potom će odlučivati tko će biti gradonačelnik.

Posljednji su put izbori u Mostaru održani 2008. Dvije godine kasnije ustavni sud BiH stavio je izvan snage izborna pravla za taj grad ocijenivši kako ona u praksi znače nejednaku vrijednost glasova građana koji su birali fiksni broj vijećnika iz određenih gradskih područja, bez obzira na broj ljudi koji u njima žive.

Nakon toga je trebalo 10 godina da bi se vladajuća hrvatska i bošnjačka stranka dogovorile o novim pravilima.

Čelnik SDP-a BiH je u izjavi za medije u Mostaru rekao kako nemaju interes da se natječu za jedan ili drugi dio grada, nego za jedinstven Mostar.

'Bh. blok se želi natjecati na izborima u cijelom Mostaru. Želimo jedinstven Mostar za sve građane', rekao je Nikšić.

Kojović je u izjavi za medije rekao kako ne vjeruje u podijeljeni Mostar, nego grad u kojemu će dominirati građani, a ne narodi.

On je kritizirao sporazum koji su potpisali čelnici HDZ-a BiH i SDA tvrdeći da se time preferira načelo zaštite naroda umjesto promoviranja načela jednakopravnosti građana.

'Rješenje koje su namentuli je pokušaj da se izbjegne rješenje koji bi nametnuo Europski sud a koje bi s građanske perspektive bilo puno bolje', rekao je Kojović.

Prošle godine je Sud za ljudska prava u Strasbourgu presudio kako su građani Mostara diskriminirani činjenicom što ne mogu birati lokalna tijela vlasti.

Nakon toga su pod pritiskom stranih diplomata čelnici HDZ-a BiH Dragan Čović i SDA Bakir Izetbegović postigli dogovor o izmjeni izbornih propisa.

Oručević: 'Oni nisu izdajnici, oni su maloumnici'

Vodeća bošnjačka stranka i bivši gradonačelnik Safet Oručević oštro su osudili odluku SDP-a BiH i Naše stranke da ne nastupe na izborima zajedno s probošnjačkim strankama.

'Oni nisu izdajnici, oni su maloumnici. Zato građani Mostara moraju znati da oni ovim potezom pokazuju da im je stranka važnija nego naš grad', rekao je Oručević.

On je dodao kako ovim potezom Nikšić i Kojović pogoduju HDZ-u BiH u stvaranju Mostara kao 'hrvatskog stolnog grada'.

'Pomažu tako samo Čoviću, a odmažu probosanskim strankama i što je najtragičnije odmažu Mostarcima. Jer ako sada Čović pobijedi, Mostar ostaje trajno HDZ-ov, odnosno hrvatski stolni grad kako ga oni zovu', rekao je Oručević.