U OČEKIVANJU PROLJEĆA

BiH 'podebljava' granicu zbog migranata: Stižu novi policajci i patrolni čamci na Savi i Drini

13.02.2019 u 15:06

Bionic
Reading

U Bosni i Hercegovini trenutno se nalazi oko 3900 migranata i svi su smješteni u sedam prihvatnih centara u Bihaću, Sarajevu, Mostaru, Cazinu i Velikoj Kladuši. S obzirom na to da je u proljeće moguće povećanje njihova broja, jedan od prioriteta je bolja kontrola te upravljanje migracijama unutar BiH kako se ne bi preopteretili smještajni kapaciteti na području Unsko-sanskog kantona, na granici s Hrvatskom, doznaje se u Ministarstvu sigurnosti BiH

Novoosnovani Krizni stožer za migrantsku krizu u Velikoj Kladuši, jednoj od osam općina Unsko-sanskog kantona, najavio je da će se boriti za rješavanje problema 'nagomilanog broja migranata jer bi se u suprotnom mogla ostvariti predviđanja o dolasku novih 5000 do 10.000 migranata od proljeća'. Krizni stožer apelirao je na građane da im prestanu pružati usluge smještaja i prijevoza, kršeći time zakone i pomažući ilegalne migracije.

Ravnatelj policije Republike Srpske Darko Ćulum izjavio je da u posljednje vrijeme jača pritisak u vezi s kretanjem migranata na području Gradiške, Prijedora i Banje Luke.

U izvještaju s ovotjednog sastanka Operativnog stožera za pitanje migracija u BiH, održanog u Sarajevu, navodi se da je priljev migranata značajno smanjen zbog vremenskih uvjeta te da je od početka 2019. registrirano novih 1045 migranata. S obzirom na moguće povećanje broja, prioritet će biti jačanje kontrole istočne granice BiH kako bi se smanjio broj ilegalnih ulazaka. Granična policija BiH u idućem razdoblju bit će popunjena sa 100 novih policajaca, a uskoro će u funkciji biti i deset čamaca za patroliranje na rijekama Savi i Drini.

Predsjedajući Stožera Dragan Mektić izvijestio je da je u tijeku preuzimanje prihvatnih centara u Bihaću (Bira i bivši Đački dom) od Službe za poslove sa strancima BiH. Dogovoreno je i da se osobe koje su sklone vršenju kaznenih djela izmještaju u Imigracijski centar u Lukavici.

Podsjetimo, Unsko-sanski kanton upozorio je početkom veljače da više nema prostora za smještaj novih ilegalnih migranata i zatražio da skrb o onima koji su već ondje ili će stići preuzmu državne vlasti u Sarajevu.

Operativna skupina za upravljanje migrantskom krizom, kojom je predsjedao županijski premijer Mustafa Ružnić, zatražila je da državno ministarstvo sigurnosti u roku od deset dana preuzme nadzor nad migrantskim centrima u Bihaću, Velikoj Kladuši i kod Cazina. Ako se to ne dogodi, centri će se zatvoriti, upozorili su dužnosnici, dodajući da kvote za prihvat ne smiju prijeći 3200 osoba.

  • +12
Migranti na GP-u Maljevac Izvor: Cropix / Autor: Robert Fajt / CROPIX

Najveći kapacitet ima centar u tvornici Bira u Bihaću, no on je predviđen za tisuću i pol osoba, a već sada ih boravi gotovo dvije tisuće. U tom je centru krajem siječnja izbila masovna tučnjava u kojoj su sudjelovale stotine migranata i nekoliko desetaka ih je ozlijeđeno. Policija je jedva uspjela smiriti taj sukob.

Vlasti u Bihaću zatražile su od Međunarodne organizacije za migracije (IOM), koja organizira prihvat i smještaj migranata, bolju koordinaciju s lokalnim vlastima, dok su ljekarnama zabranile prodaju lijekova migrantima za koje se mora izdavati recept. Vlada je i upozorila građane da prestanu nelegalno smještati i prevoziti migrante.

  • +15
Izbjeglice u nedovršenom staračkom domu u Bihaću Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

'Ako u idućih deset dana zahtjevi koji se odnose na Ministarstvo sigurnosti BiH i IOM ne budu poštovani, Unsko-sanska županija bit će prinuđena pokrenuti mjere da se privremeni prihvatni centri rasformiraju i zabrani svaki prihvat ilegalnih migranata na ovom području, identično kao i na području Republike Srpske', poručile su vlasti u Bihaću.

Od 1. siječnja do 7. veljače Službi za poslove sa strancima BiH prijavljeno je 997 nezakonitih migranata, a najviše ih je iz Pakistana (17 posto), Sirije (15 posto), Iraka (14 posto), Alžira (13 posto) i Maroka (11 posto). Namjeru za podnošenje zahtjeva za azil u tom razdoblju iskazalo je 828 osoba, a zahtjev za azil podnijelo je njih 17, izvijestilo je Vijeće ministara BiH, primajući na znanje informaciju Ministarstva sigurnosti u vezi s povećanim priljevom migranata u tu zemlju.

  • +2
Migranti na Plješevici Izvor: Licencirane fotografije / Autor: mup.hr

Podaci za siječanj, u odnosu na isti mjesec 2018. godine, pokazuju porast broja ilegalnih migranata, kao i porast iskazanih namjera za podnošenje zahtjeva za azil i podnesenih zahtjeva za azil.