POBUNA MEĐURELIGIJSKOG VIJEĆA

BiH otvara mogućnost legalizacije gay brakova

06.06.2009 u 10:28

Bionic
Reading

Uz obrazloženje da je usvajanje zakona protiv diskriminacije obveza BiH za liberalizaciju viznog režima, Predstavnički dom Parlamenta BiH podržao je zakonski prijedlog, što su oštro osudili predstavnici Srpske pravoslavne i Rimokatoličke crkve, te Islamske i Židovske zajednice, okupljeni u Međureligijsko vijeće (MRV) BiH

SARAJEVO - Prema tvrdnjama MRV-a, zakon zadire u instituciju braka i vrijeđa etiku, u suprotnosti je sa zakonima o slobodi vjere i pravnom statusu crkava i vjerskih zajednica u BiH, prenosi mtsmondo. Koordinator Izvršnog odbora MRV-a BiH, paroh sarajevski Vanja Jovanović, kaže da MRV nije protiv donošenja zakona o zabrani diskriminacije, ali jest protiv odredbi koje diskriminiraju crkve i vjerske zajednice.

'Ovaj zakon omogućio bi sklapanje brakova među ljudima istog spola. Oni bi mogli usvajati djecu, što se kosi s učenjima crkava i vjerskih zajednica. Ako zakon bude usvojen u sadašnjem obliku, može se dogoditi da predstavnici crkava i vjerskih zajednica budu sudski gonjeni zbog iznošenja stavova o određenom pitanju', tvrdi Jovanović.

Kao primjer što bi se moglo dogoditi ako zakon prođe, Jovanović navodi slučaj velikog muftije Engleske, koji je zbog javno izrečenog stava da je protiv sklapanja brakova osoba istog spola zaradio tužbu i završio na sudu.

'Islamska zajednica BiH nema ništa protiv toga da se svim građanima osigura ravnopravnost, ali jest protiv onih odredbi zakona koje zadiru u naša načela i učenja', kaže Ekrem Tucaković iz Rijaseta Islamske zajednice BiH.

Koordinator stručne skupine MRV-a BiH BiH Emir Kovačević priznaje da sam zakon ne legalizira istospolne brakove, ali predstavlja 'pravni temelj da se pokrene inicijativa izmjene obiteljskih zakona u kojima je brak definiran kao zajednica muškarca i žene'. Zakon je, kaže, propisao usklađivanje s drugim zakonima, pa bi tako omogućio i sklapanje homoseksualnih brakova, što se kosi s vjerskim učenjima i za njih je potpuno neprihvatljivo.

Osim homoseksualnih brakova, kaže, posebno ih zabrinjava mogućnost sudskog gonjenja crkvenih službenika ako netko kaže nešto negativno o homoseksualcima ili transseksualcima.

Iz MRV-a poručuju da neće odustati od namjere da se zakon 'korigira' amandmanima, jer on treba biti 'prilagođen specifičnostima društva BiH'.

Na internetskoj stranici udruge Queer BiH podsjeća se da je 16 međunarodnih konvencija sastavni dio Ustava BiH, između kojih je i Europska konvencija o zaštiti ljudskih prava i temeljnih sloboda. Jedini zakon u BiH koji tretira diskriminaciju na temelju seksualne orijentacije je Zakon o ravnopravnosti spolova, donesen 2003. godine.