PROCJENA DRAGANA ČOVIĆA

BiH ostaje bez Vijeća ministara do jeseni

28.07.2011 u 12:13

Bionic
Reading

Prije rujna nije realno očekivati uspostavu Vijeća ministara BiH, rekao je predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović nakon susreta održanog u srijedu navečer sa čelnicima SDP-a BiH i SDA

'Nije realno očekivati da imamo novo Vijeće ministara do rujna. Ja sam, istini za volju, očekivao da možda imamo snage za iskorak, ali to se nije dogodilo', rekao je Čović nakon susreta sa čelnicima SDP-a BiH Zlatkom Lagumdžijom i Stranke demokratske akcije Sulejmanom Tihićem.

On je ipak ocijenio, kako prenose mediji, da je započelo zatopljivanje odnosa tih stranaka koje su se dogovorile zajednički uspostaviti vlast u mješovitim hrvatsko-bošnjačkim županijama sa sjedištima u Mostaru i Travniku.

U srijedu je, prije ljetne stanke, posljednji put zasjedao Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH koji treba potvrditi mandatara a kasnije i novi sastav Vijeća ministara BiH.

Čović je dodao je da će unatoč razdoblju godišnjih odmora politički predstavnici proširiti razgovore na druge stranke, prije svih čelnika HDZ 1990. Božu Ljubića i SNSD-a Milorada Dodika kako bi se lakše postigao dogovor o Vijeću ministara BiH koje nije uspostavljeno skoro deset mjeseci nakon izbora u BiH.

Prema riječima prvog čovjeka HDZ-a BiH, tri su stranke napravile dogovor oko uspostave vlada u Srednjobosanskoj i Hercegovačko-neretvanskoj županiji.

'U županijama smo napravili iskorak koji sada omogućuje da naši ljudi dovrše taj posao, čime bi se otopili odnosi između ovih stranaka', istaknuo je Čović.

Stranke okupljene oko SDP-a uspostavile su vlast u Federaciji BiH i Srednjobosanskoj županiji iz koje su isključena dva HDZ-a za koje je na posljednjim izborima glasovalo 90 posto Hrvata.

Nakon ocjene Visokog predstavnika Valentina Inzka da je nelegalna vladu koja je uspostavljena u Srednjoj Bosni jer su Hrvati uložili veto, u srijedu su se na svoja mjesta vratili ministri iz prijašnjeg saziva iz HDZ-a BiH i SDA.