OBAVIJESTILI HRVATSKU

BiH odbila provesti presudu nad Miroslavom Kutlom

Bionic
Reading

Bosna i Hercegovina obavijestila je Republiku Hrvatsku da neće izvršiti presudu protiv hrvatskog poduzetnika Miroslava Kutle nakon što je Kantonalni sud u Sarajevu početkom travnja odbio molbu Ministarstva pravosuđa Republike Hrvatske od 18. ožujka 2010. godine za izvršenje inozemne sudske presude u postupku protiv spomenutog bosanskohercegovačkog i hrvatskog državljanina, izvještava Agencija Anadolija (AA)

Potvrdio je to za Agenciju Anadolija Kutlin sarajevski odvjetnik Damir Alagić. 'Putem Ministarstva pravde Bosne i Hercegovine Republika Hrvatska je obaviještena da BiH ne može ispuniti njihov zahtjev i provesti navedenu presudu. Miroslav Kutle se nalazi u BiH. On je ovdje slobodan čovjek', kazao je Damir Alagić. Agenciji Anadolija potvrđeno je u Ministarstvu pravde BiH da su vlasti Hrvatske obaviještene o nemogućnosti izvršenja presude u BiH. Kako je pojašnjeno, odluku o neizvršenju presude donosi nadležni sud, a Ministarstvo pravde BiH je samo 'organ veze'.

Prema pravomoćnoj presudi Općinskog kaznenog suda u Zagrebu od 15. lipnja 2009. godine, a koju je djelomično u pogledu kaznene sankcije preinačio Županijski sud Zagreb, Kutle je u Hrvatskoj bio osuđen na kaznu od dvije godine i osam mjeseci zatvora za zloupotrebe ovlasti u gospodarskom poslovanju. Međutim, u obrazloženju prošlomjesečne presude koja je, kako se ispostavilo, postala i konačna, sarajevski sud je naveo da je, prema Sporazumu o međusobnom izvršenju kaznenih sankcija između BiH i Hrvatske, uvjet za izvršenje kazne da 'djelo na kojem se zasniva pravomoćna presuda bude kazneno djelo prema pravu obje države'.

Sud je, međutim, našao da se u ovom konkretnom slučaju ne radi o 'istim zakonskim opisima navedenih kaznenih djela u Kaznenom zakonu Republike Hrvatske i Krivičnom zakonu Federacije BiH'. To je, izgleda, prevagnulo da presuda ne bude izvršena. Sud, također, smatra da je izvršenje pravomoćne i izvršne presude Općinskog kaznenog suda u Zagrebu u slučaju protiv Miroslava Kutle protivno Sporazum o međusobnom izvršenju sankcija između BiH i Hrvatske, odnosno protivno 'načelu zakonitosti i vremenskom važenju Kaznenog zakona'.

Naime, radnje za koje je Kutle pravomoćno osuđen presudom inozemnog suda nisu sadržavale zakonska obilježja kaznenog djela 'zloupotreba u gospodarskom poslovanju' prema Kaznenom zakonu Socijalističke Republike BiH (SRBiH) koji je važio u BiH u vrijeme 'poduzimanja tih radnji od strane osuđenog'. Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu (DORH) ranije je priopćilo kako Republika Hrvatska kao država presude u slučaju Kutle zadržava pravo izvršenja navedene presude te će u cilju njezina izvršenja nadležna tijela 'poduzeti sve mjere predviđene domaćim zakonodavstvom'.

'Upravo kako bi se spriječilo osuđenike da korištenjem pravnih praznina i instituta dvostrukog državljanstva izbjegnu kažnjavanje, država presude, konkretno Republika Hrvatska, zadržava pravo izvršenja svoje kaznene presude neovisno o odbijanju stranog suda da prizna njezinu presudu', priopćeno je iz DORH-a.