vladislav filipov

BiH odbila primiti ruskog pukovnika, sumnjiče ga za špijunažu

15.07.2020 u 11:31

Bionic
Reading

Rusija je povukla svoj prijedlog da za vojnog izaslanika u Bosni i Hercegovini imenuje pukovnika Vladislava Filipova, osobu čije se ime povezuje s protuzakonitim špijunskim aktivnostima, tvrde u srijedu lokalni mediji

Sarajevski 'Dnevni avaz' prenio je kako je odluka Moskve o povlačenju prijedloga za slanje Flipova na dužnost u BiH uslijedila nakon što je Obavještajno-sigurnosna agencija BiH (OSA) procijenila kako on predstavlja prijetnju za nacionalnu sigurnost.

Prijedlog da se Filipov imenuje za vojnog i zrakoplovnog izaslanika Ruske Federacije u BiH u Sarajevu je stigao u srpnju prošle godine. U ožujku 2018. on je protjeran iz Albanije gdje je obnašao sličnu dužnost.

Uz Filipova, albanske su vlasti protjerale i prvog tajnika u ruskom veleposlanstvu u Tirani Alekseja Balašova. Prema informacijama koje su se tada pojavile u medijima, obojicu se povezuje s ruskom vojnom obavještajnom službom (GRU).

Tu su službu zapadne zemlje označile odgovornom za trovanje bivšeg ruskog obavještajca i prebjega Sergeja Skripala i njegove kćeri Julije počinjeno u Velikoj Britaniji.

Nakon tog skandala koji je ozbiljno uzdrmao odnose zapadnih država i Rusije protjeran je veći broj ruskih obavještajaca koji su u zapadnim zemljama najčešće djelovali pod krinkom diplomata, a tome se pridružila i Albanija.

Filipov je dobro upoznat sa stanjem na Balkanu jer je prije Albanije bio na dužnosti u Sjevernoj Makedoniji i to u razdoblju od 2009. do 2012. godine kao pomoćnik vojnog izaslanika.

Rusija već godinama otvoreno lobira protiv približavanja BiH NATO-u, a ruski veleposlanik u Sarajevu Peter Ivancov je ranije ovog mjeseca otvoreno izjavio kako se Moskva tome protivi jer zapadnu vojnu alijansu vidi kao "agresivni vojno-politički blok" koji podriva europsku stabilnost. Čvrste saveznike u nastojanjima da blokira učlanjenje BiH u NATO Moskva je našla u dužnosnicima iz reda bosanskih Srba.

"Pokušaji da se 'progura' integracija BiH u NATO, koji podrivaju temelje funkcioniranja BiH kao države tri ravnopravna naroda i dva entiteta sa širokim ustavnim ovlastima dovode u pitanje sigurnost i stabilnost", napisao je Ivancov u kolumni za lokalne medije objavljenoj početkom srpnja.