REKORDER ALKALAJ

BiH: Ministar sa sedam mobitela

05.09.2012 u 14:07

Bionic
Reading

Revizija poslovanja državnih tijela vlasti u Bosni i Hercegovini pokazala je kako su u ministarstvu vanjskih poslova te zemlje u 2011. godini višestruko prekoračili planirana proračunska izdvajanja, a među najčudnijim stavkama je ona o čak sedam mobilnih telefona koje je koristio nekadašnji ministar Sven Alkalaj i koje mu je plaćala država, prenose u srijedu lokalni mediji u BiH

O troškovima koje je protekle godine imala bosanskohercegovačka diplomacija raspravljalo je i povjerenstvo za financije i proračun Zastupničkog doma parlamenta BiH, koje je u utorak konstatiralo kako je proračunski novac trošen bez ikakve ozbiljne kontrole, objavio je banjalučki dnevni list Glas Srpske.

Državni su revizori stoga poslovanje ministarstva vanjskih poslova BiH ocijenili negativno. Utvrđeno je tako kako je od 28,2 milijuna eura, koliko je potrošeno u ministarstvu, polovica potrošena na plaće, što je za oko 400 tisuća eura više nego u 2010. godini.

Za predsjedatelja parlamentarnog povjerenstva Emira Kabila nelogično je to što je ministarstvo imalo imao veće troškove za vozila u zemlji nego u inozemstvu, a član povjerenstva Boško Tomić inzistirao je na objašnjenju kako je moguće da je Alkalaj kao ministar koristio sedam mobitela. 'Nije mi jasno kako je uspijevao pratiti sedam mobilnih telefona', kazao je Tomić.

Bivšem je ministru predbacio da je o državnom trošku putovao na teniske turnire, a spornom se pokazala i kupnja dva poklona vrijedna 12,5 tisuća eura u zlatarnicama, kada se zna da je najveća dopuštena vrijednost poklona 60 eura.

Nakon što mu je istekao mandat ministra vanjskih poslova BiH, Sven Alkalaj, koji slovi za osobu od povjerenja bivšeg člana Predsjedništva BiH Harisa Silajdžića, novi je posao našao u Ujedinjenim narodima. Njega je u ožujku ove godine glavni tajnik UN-a Ban Ki-Moon imenovao za izvršnog tajnika Gospodarskog povjerenstva UN-a za Europu (UNECE). Tada je navedeno kako je Alkalaj na ovo mjesto izabran kao osoba s velikim iskustvom na planu regionalne suradnje među državama zapadnog Balkana, kao i zemljama istočne Europe.