SMANJENJE KAZNE ODBJEGLIMA

BiH ministar odbacio kritike Dražena Bošnjakovića

08.09.2010 u 19:16

Bionic
Reading

Ministar pravosuđa Bosne i Hercegovine Bariša Čolak odbacio je u srijedu primjedbe hrvatskog ministra pravosuđa Dražena Bošnjakovića da BiH smanjuje sudske kazne osobama optuženima u Hrvatskoj koje su pobjegle u BiH, kazavši da je to autonomna odluka sudova koji postupaju u skladu sa sporazumom dviju država.

"To je stvar Europske konvencije o transferu osuđenih osoba koja je uvrštena u sporazum dviju država. Sudovi u BiH se ponašaju u skladu s tim konvencijama", rekao je Bariša Čolak za medije u Mostaru.

Čolak je time komentirao izjavu ministra Bošnjakovića koji je izrazio nezadovoljstvo činjenicom da je sud u BiH smanjio kaznu koje je hrvatski sud dosudio riječkom kirurgu Ognjenu Šimiću. "Svaki sud izriče i primjenjuje propise svoje zemlje i prema presudi da kazna jedino ne može biti viša od izrečene u drugoj državi", objasnio je Čolak, dodavši da ne želi komentirati sudske odluke, posebice nepravomoćne.

"Ipak jedno je sudska, a drugo je izvršna vlast", ustvrdio je.

Na upit o mogućoj promjeni međudržavnog sporazuma o izvršenju kazna, Čolak je rekao da se u BiH o tome nije razmišljalo, no da sve ovisi o volji obiju strana.

Ognjen Šimić u Hrvatskoj je pravomoćno osuđen na pet godina zatvora. U BiH je pobjegao uoči izricanja presude, a županijski sud u Sarajevu nedavno mu je smanjio kaznu na dvije i pol godine i potvrdio zabranu liječničke prakse pet godina nakon izdržavanja kazne. Šimić se na tu odluku žalio Vrhovnom sudu Federacije BiH.

Sud BiH uskoro će odlučivati i o presudi Branimiru Glavašu koji je u Hrvatskoj pravomoćno osuđen na osam godina zatvora.

Hrvatski ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković izjavio je u srijedu da će Hrvatska morati redefinirati sporazum s BiH o međusobnu izvršavanju kaznenih sankcija nastave li sudovi u BiH smanjivati pa i prepolovljivati kazne osobama koje su osuđene na hrvatskim sudovima.