ZAOBILAZNO ZA KOSOVO

BiH kritizira Jeremićeve razgovore u Banja Luci

27.08.2011 u 13:34

Bionic
Reading

Pokušaj ministra vanjskih poslova Srbije Vuka Jeremića da s Republikom Srpskom dogovara poteze koje bi Bosna i Hercegovina trebala povući na međunarodnom planu iznimno je opasan postupak koji dovodi u pitanje sve ono što su predsjednici Srbije, BiH i Hrvatske dogovorili na trojnom sastanku održanom u srpnju na Brijunima, izjavio je Nerkez Arifhodžić, diplomatski savjetnik predsjedatelja Predsjedništva BiH Željka Komšića

'Glavni grad BiH je Sarajevo i Jeremić bi to trebao znati. Ministar vanjskih poslova BiH je Sven Alkalaj i on mu je sugovornik oko onoga što bi operativno trebao biti nastup BiH u međunarodnim organizacijama', izjavio je Arifhodžić u intervjuu koji je u subotu objavilo sarajevsko 'Oslobođenje'.

Šef srbijanske diplomacije Jeremić u četvrtak je u Banja Luci od predsjednika RS Milorada Dodika tražio da iskoristi svoj utjecaj kako bi osigurao da BiH tijekom predstojeće rasprave u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda o Kosovu podupre stajališta Srbije.

Arifhodžić, diplomat s višedesetljetnim iskustvom, posebice upozorava kako je Jeremić ovakvim postupkom zapravo inzistirao na međunarodnom subjektivitetu entiteta Republike Srpske.

'To je izuzetno opasna teza i dovodi u pitanje postignuti napredak svega onoga što je na Brijunima dogovoreno', kazao je Arifhodžić.

Dodao je kako je zapravo nejasno zašto Srbija sada uopće potencira raspravu o Kosovu pred Vijećem sigurnosti kada je jasno da se tamo neće ništa dramatično događati.

'Unutarnje pitanje Srbije i realnosti koje postoje na Kosovu Jeremić pokušava na specifičan način prenijeti na tlo BiH i to nije dobro', konstatirao je Arifhodžić.

BiH je jedina država nastala raspadom bivše Jugoslavije koja još nije priznala Kosovo i to isključivo zbog protivljenja vlasti RS koje bez ikakve ograde slijede politiku službenog Beograda.

Arifhodžić je ocijenio kako se takvo stanje neće uskoro promijeniti no ističe kako u takvoj situaciji mora postojati dovoljno senzibilnosti za različita stajališta.