'opasna igra'

BiH još bez proračuna, i dalje blokirana provedba lokalnih izbora

22.07.2020 u 13:19

Bionic
Reading

Članovi Središnjeg izbornog povjerenstva Bosne i Hercegovine (SIP) upozorili su u srijedu kako se državni parlament opasno poigrava svojim obvezama jer još nije usvojio proračun za 2020. godinu pa time dovodi u pitanje i provedbu lokalnih izbora zakazanih za studeni.

"Ako ne dobijemo novce do kraja mjeseca ne mogu se tiskati glasački listići koji u rujnu moraju biti poslani biračima u inozemstvu", podsjetila je na sjednici SIP-a članica tog tijela Irena Hadžiabdić.

Ovogodišnji lokalni izbori u BiH posebice su značajni jer bi na njima i građani Mostara po prvi puta nakon 12 godina ponovo mogli birati gradsku vlast jer su napokon dogovorene i usvojene izmjene spornih gradskih izbornih pravila koja je Ustavni sud BiH još 2010. godine stavio izvan snage.

SIP je ranije raspisao lokalne izbore za 15. studenog pomjerajući datum s početka listopada upravo zbog činjenice da je u parlamentu kasnilo usvajanje državnog proračuna iz kojega se mora osigurati nešto više od 2,1 milijun eura za tehničke pripreme za provedbu izbora.

Zastupnički dom parlamenta BiH je ranije ovog mjeseca usvojio proračun kakvoga je predložilo Predsjedništvo BiH uz jedan amnadman kojim je predviđeno izdvajanje simboličnih 230 tisuća eura za rješevanje problema prouzročenih migrantskom krizom.

Protiv takvog proračuna glasali su zastupnici HDZ BiH u Zastupničkom domu.

Čelnici ključnih vladajućih stranaka uključujuči i HDZ-ovog predsjednika Dragana Čovića ranije su se dogovorili kako će proračun biti usvojen do 21. srpnja no Dom naroda parlamenta BiH na sjednici u utorak nije podržao proračun kakvoga je usvojio Zastupnički dom pa je taj rok probijen.

Zastupnici HDZ BiH predložili su šest amandmana kojima se mijenja sadržaj prvotnog prijedloga, tražeći uz ostalo da se poništi prijedlog Predsjedništva BiH kojim se smanuju sredstva namijenjena parlamentu poput onih za opremanje ureda i nabavku novih službenih automobila.

Sada je preostalo da se dva doma državnog parlamenta pokušaju usuglasiti o zajedničkom prijedlogu proračuna i takvoga ga usvojiti.

Ukoliko se to ne dogodi do kraja narednog tjedna, kako su upozorili iz SIP-a, tražit će se očitovanje Vijeća ministara BiH jer u takvim okolnostima neće biti moguće organizirati jesenske izbore.