ČEKA SE ZAHTJEV

BiH je spremna izručiti Glavaša Hrvatskoj

31.07.2010 u 16:09

Bionic
Reading

Ministar pravosuđa BiH Bariša Čolak rekao je da će, kada to zatraže hrvatske vlasti, izručiti Branimira Glavaša

Vrhovni sud Hrvatske smanjio je jučer kaznu koju je Županijski sud u Zagrebu izrekao Branimiru Glavašu zbog ratnih zločina počinjenih u Osijeku 1991. godine s deset na osam godina zatvora, čime su se stekli uvjeti da ga vlasti BiH uhite i upute na izdržavanje kazne.

Odlukom Vrhovnog suda presuda Glavašu, koji je osuđen zbog ubojstva osječkih Srba tijekom 1991. godine, postala je pravomoćna, što je temeljni preduvjet da bi se uputio na izdržavanje kazne na području BiH.

U Ministarstvu pravde BiH ističu da su se, donošenjem pravomoćne presude, postigli uvjeti da se kazna izdržava u BiH koji su utemeljeni na ugovoru između Hrvatske i BiH iz veljače ove godine.

Ministar pravosuđa BiH Bariša Čolak dodao je da Glavaš u tom slučaju može birati želi li kaznu izdržavati u hrvatskom zatvoru ili u zatvoru u BiH, javlja RTRS.

'Prema međudržavnom ugovoru presuda će se proslijediti nadležnom sudu koji je dužan poslati Glavaša u najbliži zatvor na izdržavanje kazne, u ovom slučaju najvjerojatnije u KPZ Mostar', objasnio je pomoćnik ministra pravosuđa BiH Nikola Sladoje za Press.

List piše da Glavaš jučer nije želio govoriti o mogućnosti da završi u mostarskom zatvoru nego je rekao da će u ponedjeljak, u Mostaru, održati konferenciju za novinare na kojoj će iznijeti svoje argumente protiv osuđujuće presude.