U JEMEN I AZERBEJDŽAN

BIH izvozila oružje u zemlje pod embargom UN-a

19.03.2011 u 12:07

Bionic
Reading

Oružje iz Bosne i Hercegovine prodavano je zemljama u koje je izvoz naoružanja zabranjen rezolucijama Ujedinjenih nacija, stoji u priopćenju Predsjedništva BiH koje je u četvrtak, na hitnoj sjednici, zabranilo izvoz naoružanja iz te zemlje. Po pisanju tamošnjih medija, viškovi oružja završavali su u Jemenu i Azerbejdžanu

'Na osnovu upozorenja Obavještajno-sigurnosne agencije BiH i informacija iz diplomatskih izvora o postojanju indicija o izvozu naoružanja iz BiH, suprotno rezolucijama Ujedinjenih nacija i drugim međunarodnim odredbama, Predsjedništvo BiH je na hitnoj sjednici donijelo odluku o obustavi izdavanja dozvola za izvoz naoružanja i vojne opreme iz BiH', navedeno je u priopćenju nakon sjednice Predsjedništva.

Po pisanju tamošnjih medija, viškovi naoružanja i vojne opreme iz BIH ilegalno su se izvozili u krizna područja poput Jemena i Azerbejdžana. Upravo se to i smatra osnovnim razlogom zbog kojega je Predsjedništvo BiH na hitnoj sjednici uvelo privremenu zabranu bilo kakve dalje prodaje oružja i streljiva. Kako pišu Nezavisne, Bosna i Hercegovina je prijašnjih godina i u prva dva mjeseca ove godine velike količine oružja izvozila i u Libiju, no UN je embargo na uvoz oružja za tu zemlju donio tek krajem veljače.

Odluka o zabrani izvoza oružja iz BIH stupila je na snagu odmah. Predsjedništvo BIH je naložilo Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa da odmah obustavi izdavanje dozvola za izvoz naoružanja i vojne opreme iz BiH, a Vijeću ministara da u roku od 60 dana izradi novi pravilnik kojim bi se regulirao izvoz naoružanja i vojne opreme.