CRNA RUPA

BiH ispratila 'opasni' Boeing samo dvogledom

07.07.2016 u 11:56

Bionic
Reading

Dok je cijela Europa prije dva dana strepila zbog dojave o bombi u Boeingu 747 na letu New York - Tel Aviv, a protuzračne obrane država koje je nadlijetao dizale borbene avione jedna za drugom, u Bosni i Hercegovini nisu poduzimali baš ništa jer nemaju ni protuzračnu obranu ni ugovore sa zemljama iz okruženja ili NATO-om o kontroli zračnog prostora. Kako pišu banjalučke Nezavisne novine, u BiH se 'ubojiti' zrakoplov mogao samo promatrati dvogledom

Ispostavilo se da je Bosna i Hercegovina prava crna rupa kad je riječ o zaštiti zračnog prostora.

U izjavi za Nezavisne novineBoris Jerinić, zamjenik ministra obrane BiH, potvrdio je da BiH nema vojnu zaštitu svog zračnog prostora i da vojni avioni zemalja regije ne mogu ulaziti u zračni prostor BiH.

'O tom incidentu će se vjerovatno unutar BiH i sektora odbrane pričati neko vrijeme, pokušati naći rješenje, a šta će biti od svega - vidjet ćemo', rekao je Jerinić.

Dojava o bombi u Boeingu 747 koji je letio iz New Yorka za Tel Aviv pokazala se, srećom, lažnom, ali je ovaj slučaj pokazao da usred Europe postoji država u kojoj se u ne zna tko što radi, šta je čija nadležnost niti kakve su procedure u ovakvim slučajevima.

U Direkciji za civilno zrakoplovstvo (BHDCA), u kojem postoji Odsjek za sigurnost, rekli su Nezavisnima da je taj odsjek nadležan 'pratiti međunarodne standarde i preporučenu praksu iz sektora zračne sigurnosti', ali o spornom slučaju nisi bili dobili nikakvu informaciju.

Nezavisne novine upozoravaju kako BiH u ovom trenutku nema kapaciteta, ni ljudskog ni financijskog za ulaganje i osposobljavanje vojne avijacije, ali bez obzira na to njen zračni prostor neko će morati kontrolirati. Po svemu sudeći, piše banjalučki dnevnik, ta 'čast' najvjerojatnije će pripasti Hrvatskoj, koja je na pragu toga da, pored BiH, svojim lovcima nadlijeće iznad Crne Gore i čuva njihov zračni prostor.