POTREBNE IZMJENE ZAKONA

BiH definitivno neće izručiti Branimira Glavaša

01.11.2009 u 12:01

Bionic
Reading

Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je ono što se već poodavno zna – nema nikakve zakonske odredbe prema kojoj bi Branimir Glavaš mogao biti izručen Hrvatskoj

Kako izvještava Jutarnji list, tako je prošloga tjedna odlučio Sud Bosne i Hercegovine u Sarajevu u drugostupanjskom postupku, koji je potvrdio prvostupanjsko rješenje od 23. lipnja ove godine, a kojim je 'odbijena molba pravosudnih organa Republike Hrvatske za izručenje potraživanog Branimira Glavaša'.

Podsjetimo, Ministarstvo pravosuđa je po Glavaševom bijegu iz Hrvatske službeno zatražilo od BiH da ga izruče hrvatskim pravosudnim organima, no to je zbog već dobro poznatih razloga i nepostojanja ugovora o međusobnom izručivanju od samoga početka bila utopija.

Prije odluke drugostupanjskog suda, spis je bio i na razmatranju u Tužilaštvu BiH, koje je također potvrdilo prvostupanjsko rješenje uz obrazloženje da za Glavaševo izručenje 'nisu ispunjeni zakonski uvjeti jer je potraživani državljanin BiH'.

Slijedom svih tih očitovanja, sudsko vijeće kojim je predsjedala sutkinja Medžida Kreso uz asistenciju sudaca dr. Miloša Babića i Nedžada Popovca donijelo je odluku kojom se definitivno odbija Glavaševo izručenje Hrvatskoj, čime će on i dalje moći uživati slobodu u BiH, koju u Hrvatskoj ne bi imao zbog nepravomoćne presude za ratne zločine u Osijeku 1991. i 1992. godine.