REBALANS PRORAČUNA

BiH deblokirala sporazum s MMF-om

13.09.2010 u 17:01

Bionic
Reading

Zastupnički dom parlamenta Federacije BiH prihvatio je u ponedjeljak rebalans proračuna, čime će biti omogućena isplata mirovina, invalidnina i naknada brojnim socijalnim kategorijama do kraja godine

Nakon prihvaćanja rebalansa neće biti ugrožen sporazum s MMF-om i drugim međunarodnim financijskim institucijama koje podržavaju financijsku stabilnost BiH.

Parlament je odobrio prijedlog federalne vlade o povećanju proračuna za 116 milijuna maraka, kako bi se osigurala isplata mirovina do kraja godine, isplata dugova prema braniteljima, kao i invalidnina te pomoći trima ugroženim županijama.

'Osigurano je povećanje transfera za Zavod mirovinsko-invalidskog osiguranja od 98 milijuna maraka (oko 380 milijuna kuna), čime ćemo osigurati isplatu mirovina do kraja ove godine. Uz to, osigurana su 2,4 milijuna za isplate raznih dugova braniteljima kao i za isplatu invalidnina od 26,5 milijuna maraka. Time također ova kategorija može biti mirna do kraja ove godine', rekao je federalni ministar financija Vladimir Bevanda.

Dodao je i kako su osigurani transferi ugroženim županijama Posavskoj, Bosansko-podrinjskoj i Hercegbosanskoj.

Prema njegovim riječima, povećanje proračuna rezultat je povećanih izvornih prihoda, prije svega poreza na dobit.

Dodao je da je MMF uvjetovao nastavak stand-by aranžmana rebalansom proračuna i odobravanje treće i četvrte tranše pomoći u studenome ove godine. Uz to, deblokiraju se i sredstva Europske komisije za potporu proračunu te Svjetske banke.