LAKŠE DO NOVOGA VIJEĆA MINISTARA?

BiH: Čović i Lagumdžija dogovorili se o županijama

05.10.2011 u 20:44

Bionic
Reading

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović izjavio se u srijedu da je sa čelnikom SDP-a BiH Zlatkom Lagumdžijom dogovorio da se najdalje do kraja slijedećeg tjedna istodobno uspostavi vlast u Srednjobosanskoj i Hercegovačko-neretvanskoj županiji, što bi po njemu bila pretpostavka i za lakši ustroj novoga vijeća ministara koje nije uspostavljeno više od godinu dana od održanih općih izbora u toj zemlji

'Blizu smo konačnom dogovoru oko uspostave vlasti u Srednjobosanskoj i Hercegovačko-neretvanskoj županiji. Treba sada samo vidjeti hoće li se ispoštovati dogovor i županijski dužnosnici sazvati sjednice skupština, tako da imamo nove vlade već slijedećeg tjedna. To će praktično pokazati postoji li međusobno povjerenje, što odmah daje velike izglede za postizanje dogovora oko druge dvije razine vlasti', rekao je Čović u srijedu novinarima u Mostaru.

Čović je o pojedinostima ovoga dogovora izvijestio i američkog veleposlanika u BiH Patricka Moona, a telefonom je, kako kaže, razgovarao i s čelnicima SDA Sulejmanom Tihićem te SNSD-a Miloradom Dodikom

Vlast u županijama sa sjedištima u Mostaru i Travniku trebali bi uspostaviti dva HDZ-a, SDP i SDA.

Čović je, kako tvrdi s Lagumdžijom razgovarao i o uspostavi vijeća ministara koje bi bilo jednostavnije postići ukoliko se na nižim razinama postigne dogovor ovih stranaka umjesto nametanja rješenja Hrvatima.

'Dogovor je moguće napraviti koji bi bio vrlo sadržajan te da je bolje ne imati vijeće ministara nego samo se dogovoriti i onda ne biti u stanju provesti reforme za euroatlantski put ove zemlje', rekao je Čović.

Izrazio je posebno ohrabrenje nakon razgovora s američkim veleposlanikom kazavši da ova administracija želi pomoći da bi se do dogovora što prije došlo u BiH.

Pri tome je Čović kritizirao poteze federalne vlasti okupljene oko SDP-a BiH u Federaciji BiH koja je nastavila sa smjenama HDZ-ovih dužnosnika u javnim poduzećima i upravama.

'Ako netko misli smjenjivati dužnosnike HDZ-a BiH samo zato što su to Hrvati iz HDZ-a onda tu nema ozbiljnog dogovora i ne možemo ostvariti povjerenje', dodao je Čović.

Po njegovim riječima, moguće je popraviti štetu koja je načinjena u federaciji BiH gdje su dva HDZ-a isključena iz vlasti ukoliko se pokaže spremnosti na dogovor s obje strana.

'S naše strane spremnost postoji', pojasnio je.

Vlast u BiH nije uspostavljena više od godinu dana od održanih izbora. Glavni prijepor je oko toga kako popuniti hrvatske pozicije u vijeću ministara.

I dok će srpske pozicije u vijeću ministara isključivo podijeliti srpske stranke SNSD i SDS, a bošnjačke SDP i SDA, 'problem' su hrvatske pozicije od kojih najmanje jednu traže većinske bošnjačke stranke SDP i SDA naspram zahtjeva dva HDZ-a da ih oni predlože. U tome ih podržavaju srpske stranke.