NOVI ZAKON O PREBIVALIŠTU

BiH bi mogla ostati bez 90 tisuća Hrvata

16.01.2010 u 15:45

Bionic
Reading

Hrvatska seljačka stranka iz BiH upozorila je da bi promjene Zakona o prebivalištu kojega je usvojila Hrvatska Vlada mogle prouzročiti velike negativne posljedice Hrvatima, a napose prognanicima iz BiH koji su se nastanili u Hrvatskoj.

Kako je priopćio HSS iz BiH-a, veliki broj Hrvata bi se opredjeljujući između dvije države mogao trajno iseliti iz BiH a procjenjuje se da je takvih 90.000.

"Ono što je najtužnije u svemu jest da će se Hrvati s područja Posavine i Republike Srpske, koji su i doživjeli najveći egzodus, ponovo morati odreći svojih prava. Zabrinjavajuća je činjenica da se u navedenom nacrtu zakona veća prava daju izbjeglim Srbima iz Republike Hrvatske koji neće ni osjetiti negativne posljedice tog zakona te će i dalje zadržati dvojna prebivališta", priopćeno je iz HSS-a u BiH. Izražava se sumnja da se Vlada RH odriče svojih građana i kažnjava Hrvate iz BiH 'zbog gubitka izbora'.

HSS je pozvao zastupnike izabrane u 11. Izbornoj jedinici da se usprotive sadašnjem nacrtu zakona o prebivalištu.

Predloženim izmjenama zakona o prebivalištu, koje je na sjednici hrvatske vlade u četvrtak obrazložio ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko, praktično se ukida mogućnost dvojnog prebivališta, a policiji i tijelima uprave daju znatno veće ovlasti pri provjeri i brisanju iz evidencije prebivališta osoba koje doista ne žive u Hrvatskoj.

Također se predviđaju i oštrije novčane kazne za prekršitelje zakona o prebivalištu i boravištu.