plan za suzbijanje epidemije

[VIDEO] Bidenov prvi radni dan: Potpisao desetak odluka vezanih uz koronavirus, jedna se odnosi na sve one koji žele putovati u Ameriku

21.01.2021 u 22:01

Bionic
Reading

Novi američki predsjednik Joe Biden u popodnevnim je satima održao sastanak sa svojim Covid timom te potpisao desetak izvršnih odluka vezanih uz borbu protiv koronavirusa

Tih deset odluka tiču se jačanja plana cijepljenja protiv koronavirusa, testiranja na koronavirus te ponovnog otvaranja škola. Sve su one donosene u sklopu Bidenovog plana za borbu protiv koronavirusa.

'Naša nacionalna strategija je sveobuhvatna, temelji se na znanosti, ne na politici. Temelji se na istini, a ne na poricanju', kazao je Biden.

Prvi korak Bidenovog plana je nacionalna kampanja cijepljenja kako bi se dostigao cilj od 100 milijuna doza cjepiva u prvih 100 dana mandata. Time bi bilo obuhvaćeno 50 milijuna Amerikanaca. 'Tek smo na prvom danu', rekao je Biden.

Biden je, u obraćanju iz Bijele kuće, naglasio ponovno koliko je važno da građani nose maske kako bi se zaustavilo širenje virusa. 'Maske su još važnije od cjepiva. Nošenje maski je nažalost postalo stranačko pitanje, ali to je patriotski čin', kazao je američki predsjednik.

Biden je uz to Federalnoj agenciji za upravljanje u hitnim slučajevima naložio da usmjeri svoja sredstva i novac prema pojedinim državama koje trebaju pomoć, bilo u logistici ili nabavi zaliha zaštitne opreme za škole. Organizirat će lokacije za masovno cijepljenje, naložit će i privatnim tvrtkama pojačanu proizvodnju materijala potrebnih za cijepljenje - bočica, čepova, igala i pakiranja.

U obraćanju kazao je i da će nošenje maski biti obavezno na svakom putovanju između američkih saveznih država.

Što se pak tiče onih koji iz drugih zemalja putuju u SAD, Biden je poručio da će svi morati sa sobom imati negativni PCR test, ali i da će, bez obzira na to, morati ići u karantenu.