borba s pandemijom

Biden podržao kontroverzni prijedlog o skidanju patenata na covid cjepiva, evo što to točno znači

05.05.2021 u 22:16

Bionic
Reading

Američki predsjednik Joe Biden odlučio je podržati prijedlog da se suspendira pravo intelektualnog vlasništva na sva cjepiva protiv koronavirusa kako bi se što prije povećala proizvodnja i opskrba. Dramatičan je to i kontroverzan prijedlog oko kojega se u SAD-u već mjesecima lome koplja

Biden tvrdi da će se skidanje patenata brzo odraziti na proizvodnju cjepiva koje siromašne zemlje diljem svijeta hitno trebaju, dok kritičari tog prijedloga pravdaju da veća proizvodnja ne znači ništa jer će složena logistika ionako spriječiti dostavu najpotrebitijima.

Zemlje u razvoju već neko vrijeme pritišću Bidena da skine patente u SAD-u ali i da se ista praksa uvede i u Europi. Ukidanje intelektualnog vlasništva dozvolilo bi brojnim proizvođačima da proizvode svoje verzije cjepivakoristeći ono što danas Pfizer ili Moderna smatraju svojim vlasništvom i trgovačkom tajnom.

Privremeno ukidanje patenata za cjepivo traže Indija i Južnoafrička Republika kako bi ubrzale proizvodnju, ali se neke zemlje, primjerice Francuska, tomu protive. Pariz je skloniji donacijama u korist siromašnih zemalja.

S druge strane, patenti su samo jedna strana priče, jer proizvodnja cjepiva traži sastojke cjepiva, pokretanje iznimno složenog proizvodnog procesa i konačno distribuciju gotovog proizvoda.

Zbog toga mnogi drže da ukidanje patenata neće imati nikakvog efekta na ponudu cjepiva, dok će farmaceute obeshrabriti da ulažu u nova skupocjena istraživanja. Ovog trena, pišu inozemni mediji, neće se dogoditi ništa dramatično jer pregovori još uvijek traju i to će potrajati.

Suspenzija intelektualnog vlasništva na cjepiva protiv covida 19 nije dobro rješenje za povećanje proizvodnje, rekao je čelnik njemačkog proizvođača cjepiva BioNTecha, predlažući umjesto toga izdavanje proizvodnih dozvola.

BioNTech proizvodi i plasira svoje cjepivo temeljeno na RNK u partnerstvu s američkim Pfizerom i smatra da je rješenje za nedovoljnu proizvodnju cjepiva bliska suradnja s odabranim proizvodnim partnerima jer njihovo cjepivo nije lako napraviti.