ŠIRENJE NA PALESTINSKU ZEMLJU

Biden kritizirao Izrael zbog naseljavanja Jeruzalema

10.03.2010 u 09:40

Bionic
Reading

Izraelsko ministarstvo obrane izrazilo je nezadovoljstvo i ljutnju zbog najave plana o daljnjem naseljavaju istočnog Jeruzalema, stoji u priopćenju iz ureda ministarstva objavljenom u srijedu nakon što su ih zbog toga plana osudili američki potpredsjednik Joe Biden i glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon.

"Suradnici ministra obrane, Ehuda Baraka, izrazili su ljutnju nakon najave o nastavku ovog projekta koji je potkopava mirovne pregovore s Palestincima, a riječ je o pregovorima od najvišeg interesa za Izraelce", stoji u priopćenju.

"Izvori ministarstva obrane podsjećaju da Izraelci već mjesecima rade na stvaranju povjerenja između dviju strana, kako bi se pregovori uspjeli nastaviti i to bi trebalo uzeti u obzir", naglašava ministarstvo.

Iz ureda Ehuda Baraka su reagirali pošto je u utorak navečer izraelsko ministarstvo unutarnjih poslova izvijestilo o zelenom svjetlu za izgradnju dodatnih 1.600 stanova u Ramat Shlomu, četvrti u istočnome dijelu Jeruzalema, u kojoj žive ortodoksni Židovi.

Istodobno, ondje živi većinsko arapsko stanovništvo, a Izraelci su ga anektirali 1967. Taj dio grada Palestinci bi željeli za svoju prijestolnicu.

Biden i Ban Ki-moon osudili Izrael

Američki potpredsjednik Joe Biden, u posjetu regiji zbog oživljavanja mirovnog pokreta između Izraela i Palestinaca putem neizravnih pregovora, u utorak je osudio plan, optuživši Izraelce da potkopavaju povjerenje potrebno za nastavak pregovora.

Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon osudio je u utorak namjeru Izraela da sagradi novih 1.600 domova na okupiranom području istočnog dijela Jeruzalema, ističući da takav potez nije u skladu s međunarodnim pravom.

"Glavni tajnik ističe da su naselja nezakonita po međunarodnom pravu", naveo je u službenoj izjavi glasnogovornik UN-a Martin Nesyrtki. Dodao je i da je naseljavanje okupiranih područja na kojima Palestinci žele vlastitu državu suprotno obvezama iz mirovnog plana

Novo naselje, gdje Izrael želi izgraditi 1.600 novih stanova, nalazi se na mjestu gdje Palestinci žele sagraditi svoj glavni grad, a prije glavnog tajnika UN-a taj je pothvat osudio i američki potpredsjednik Joe Biden, koji boravi u službenom posjetu Jeruzalemu.

"Ta odluka, njezin sadržaj i vrijeme njezine objave, uoči skorih pregovora, mjera je koja potkopava povjerenje koje je sada prijeko potrebno i koja se kosi s konstruktivnim razgovorima koje sam imao u Izraelu", ustvrdio je Biden.