STRATEŠKA LOKACIJA

Biden izrazio potporu SAD-a demokratskoj Mongoliji

22.08.2011 u 15:48

Bionic
Reading

Američki potpredsjednik Joe Biden pohvalio je u ponedjeljak napore Mongolije na demokratizaciji ponudivši potporu toj zemlji strateški lociranoj između Kine i Rusije i iznimno bogatoj rudama

Biden, koji je u jednodnevni posjet Ulan Batoru stigao iz Kine, a potom putuje u Tokio, pohvalio je Mongoliju što je odlučila krenuti putem demokracije nakon desetljeća sovjetske dominacije.

'Postali smo mnogo bliži otkako je mongolski narod prije 22 godine počeo prihvaćati demokraciju', rekao je nakon sastanka s premijerom Suhbatarom Batboldom

'Sjedinjene Države i dalje su snažno predane pomaganju mongolskog naroda u gradnji bolje budućnosti', rekao je, dodajući da njegov posjet i posjet američkog predsjednika Baracka Obame ove godine dokazuju koliko je Washington impresioniran napretkom Mongolije.

Mongolija je u ratu u Iraku sudjelovala sa 120 vojnika, a mirovne snage ima i u drugim dijelovima svijeta. 'Amerikanci cijene mongolski doprinos međunarodnom miru i sigurnosti', rekao je Biden.

Batbold je zahvalio Bidenu na američkoj potpori istaknuvši kako se nada snažnijim gospodarskim odnosima sa SAD-om. 'Razgovarali smo o mogućnostima za razvoj i obogaćivanje trgovinskih i gospodarskih odnosa sa Sjedinjenim Državama i privlačenje više američkih ulaganja u Mongoliju', rekao je.