glavna tema - plinovod

Biden će ugostiti Merkel u Bijeloj kući u četvrtak

09.07.2021 u 22:38

Bionic
Reading

Američki predsjednik Joe Biden primit će u četvrtak njemačku kancelarku Angelu Merkel u Bijeloj kući, priopćeno je u petak.

Glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki rekla je da će dvoje čelnika razgovarati o hakerskim napadima ucjenjivačkim softverom koji su pogodili tvrtke u Sjedinjem Državama i o plinovodu Sjeverni tok 2 koji se gradi od Rusije do Njemačke.

Plinovod Sjeverni tok povezuje Rusiju i Njemačku preko Baltičkog mora zaobilazeći Ukrajinu.

Psaki je izjavila da Biden i dalje smatra taj plinovod "lošim dogovorom".

Merkel uskoro završava četvrti mandat kancelarke. Ovo će biti njezin prvi posjet Washingtonu otkako je Biden preuzeo vlast u siječnju.

Sjedinjene Države i Njemačka izrazili su krajem lipnja volju da ovog ljeta prevladaju nesuglasice u vezi Sjevernog toka 2, te općenito u vezi Rusije, nakon konfliktnog mandata bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa.

Za prvog služenog posjeta Njemačkoj, američki državni tajnik Antony Blinken izrazio je uvjerenost da će dvije zemlje i dalje "zajednički nastupati u odnosu na bilo kakve opasne ili provocirajuće poteze Rusije". 

U vezi plinovoda Sjeverni tok 2, Blinken je izrazio protivljenje Sjedinjenih Država tom projektu, ali i izrazio nadu da će s Berlinom pronaći kompromisno rješenje. 

Cilj je da se najkasnije do kolovoza postigne dogovor. Američka administracija tada mora ponovno iznijeti Kongresu izvješće o tom plinovodu i sankcijama koje su s time povezane.