KAZNA SAUDIJSKOJ STARICI

Bičevanje i deportacija zbog dvojice muškarca u kući

10.03.2009 u 10:59

Bionic
Reading

Sud u Saudijskoj Arabiji odredio je 75-godišnjakinji iz Sirije kaznu od 40 udaraca bičem, četiri mjeseca zatvora i deportaciju iz Kraljevine jer su joj se u kući zatekla dva muškarca koji joj nisu rodbina

List Al-Watan piše da su problemi Khamise Mohammed Sawadi počeli prošle godine kada je jedan policajac upao u njezin dom u gradu Al-Chamliju i tu pronašao Fahda i Hadiana, dvojicu muškaraca koji nisu u rodu sa staricom.

Fahd (24) je policajcu rekao da ima pravo biti u staričinu domu, jer ga je ona dojila kada je bio dijete, što ga prema islamskim pravilima čini njezinim sinom. Rekao je da je starici, zajedno sa svojim prijateljem Hadianom, donio kruh. Policajac nije uvažio Fahdova objašnjenja te je uhitio oba muškarca.

U Saudijskoj Arabiji se 'miješanja' žena i muškaraca koji nisu u rodu strogo kažnjavaju. Žene također moraju poštovati pravila kad je u pitanju odijevanje i nije im dopušteno voziti automobil. Ulicama patroliraju stotine 'vjerskih policajaca' koji pomno prate (ne)poštivanje rigidnih vjerskih pravila.

Fahd je dobio kaznu od 40 udaraca bičem i četiri mjeseca u zatvoru, a njegov prijatelj Hadian šest mjeseci zatvora i 60 udaraca bičem.

Odvjetnik Abdulrahman Al-Lahem, koji volonterski brani staricu i dvojicu muškaraca, najavio je da će sljedećeg tjedna uložiti žalbu na presudu.

Ove sudske odluke razbjesnile su saudijsku javnost.

'Svi su ljuti jer je ona ipak kao baka', kaže saudijska aktivistica za ljudska prava Wajeha Al-Huwaider. 'Četrdeset udaraca bičem... kako će ona podnijeti toliku bol? To se ne može opravdati.'

Prije tri godine, 19-godišnja žrtva grupnog silovanja u gradu Qatifu osuđena je na 200 udaraca bičem i šest mjeseci zatvora zbog 'susreta s muškarcem koji joj nije u rodu'. Sedmorica silovatelja dobila su zatvorske kazne od deset mjeseci do pet godina.

Odvjetnik Al-Lahem, koji se angažirao i u tom slučaju, prošle godine dobio je nagradu Human Rights Watcha, ali je nije mogao osobno primiti jer su mu saudijske vlasti zabranile putovanje na svečanu ceremoniju koja se održala u Londonu.

Mnogi Saudijci nadaju se da će kralj Abdullah bih Abdulaziz uskoro provesti reformu pravosuđa.