ECOPEACE U AKCIJI

Biblijski Jordan - od kanalizacije do pokretača mira

02.09.2012 u 09:15

Bionic
Reading

Ekolozi nevladine organizacije Ecopeace više se zanimaju za obnovu nekada moćne rijeke Jordan nego za svakodnevno kuhanje novog rata među bliskoistočnim političkim, vojnim i vjerskim vođama. Ecopeace smatra da bi Izrael, Pojas Gaze, Jordan i Sirija trebali surađivati na poboljšanju ekološkog i hidrološkog stanja rijeke Jordan, pa da, umjesto tinjajuće granične linije razdvajanja, taj izvor vode u suhoparnoj regiji postane svijetao primjer izgradnje mira

Ecopeace, bliskoistočni ogranak mreže Prijatelji Zemlje, smatra da je Jordan danas devastirana rijeka najviše zbog nepostojanja suradnje država u regiji oko njegova održivog korištenja. To se najviše odnosi na Izrael, Jordan i Siriju koji su se natjecali u isisavanju dragocjene vode za svoje poljoprivredne i druge potrebe i nastojale nauditi drugoj strani.

'Sve se svodi na mentalni sklop sukoba, nadmetanja i neprijatelja, u kojem svi žele uhvatiti vodu za sebe, što je potpuno razumljivo, ali također opovrgnuti pravo neprijatelja na vodu jer bi ona osnažila neprijatelja', rekao je Deutsche Welleu Gidon Bromberg, izraelski direktor Ecopeacea.

Da se dosadašnji način korištenja Jordana pokazao štetnim, dokazuju hidrološka mjerenja po kojima je ta rijeka s nekadašnjim protokom od milijardu prostornih metara svježe vode godišnje spala na 20 do 30 milijuna prostornih metara vode. U zamjenu za isisavanje vode, u Jordan se vraća zagađen kanalizacijski otpad i istovremeno zaustavlja dotok pritoka od izvora na planini Hermon, preko Galilejskog jezera do ušća na Mrtvom moru.

Žrtva nerazumnog iscrpljivanja

Presudne promjene počele su 1964. godine kada je Izrael otvorio veliku branu za odvajanje vode iz Galilejskog jezera, a Jordan izgradio kanal za isisavanje voda iz rijeke Yarmouk, glavne pritoke rijeke Jordan. Sirija je zatim izgradila rezervoare za skladištenje voda iz Yarmouka. Posljednjih pet desetljeća ove tri zemlje na taj način su rijeci Jordan oduzele između 70 i 90 posto vode.

Ecopeace vjeruje da sve zemlje imaju više razloga za obnovu Jordana nego za nastavak nerazumnog iscrpljivanja. U svojim dopisima oni nabrajaju zajedničke kulturološke, povijesne, vjerske, privredne i ekološke važnosti koje povezuju zemlje uz Jordan.

Ecopeaceu zato se pridružio Međunarodni institut za vodu i Globalni fond za prirodu kako bi pomogao u uvjeravanju vlada da donesu zajednički obnove Jordana i riječne doline. Plan mora uvjeriti vlade Izraela, Jordana i Sirije da godišnje u Jordan ispuste više od 400 milijuna prostornih metara vode.

Premda Palestinci nisu sudjelovali u isušivanju, sada žele doprinijeti obnovi rijeke. 'Za rijeku Jordan koristit ću iste riječi kao i palestinski predsjednik. On je rekao: Dolina Jordana je naša zemlja, izvor hrane za Palestince, budućnost naše ekonomije i politička granica između Palestine i Jordana', ocijenio je Nader Al Khateeb, palestinski direktor Ecopeacea.

Prijeti presušivanje Galilejskog jezera

Bromberg dodaje da Izrael treba pokazati solidarnost prema susjedima i kao izvoznik čiste tehnologije uštedjeti vodu u potrošnji i taj višak vratiti u Galilejsko jezero. Prema njemu to bi mogla biti polovica količine vode koja se traži u planu obnove.

Izrael će svakako morati nešto učiniti i s obzirom na proljetno upozorenje tamošnjih hidrometeorologa o presušivanju Galilejskog jezera jer su rezerve podzemnih voda i jezera smanjene za 11 posto, a dotok svježe vode 13 posto.

Osim izrade međunarodnog plana, kao glavnog političkog cilja, Ecopeace želi vladama osvijestiti i druge načine suradnje. Organizira radionice i sajmove o održivoj poljoprivredi, promovira turizam, popisuje izvore zagađenja Jordana i kod brojnih arheoloških nalazišta priređuje koncerte i festivale. Kampanji se pridružila i Europska unija odobravanjem tri milijuna eura bespovratnih sredstava za pokriće troškova Ecopeacea.