SANADEROVA MILJENICA

Bianci Matković 10.000 kn mjesečno iz crnog fonda?

25.01.2011 u 10:08

Bionic
Reading

Bianca Matković, misteriozna desna ruka bivšeg hrvatskog premijera Ive Sanadera, već je nekoliko mjeseci pod policijskom obradom zbog sumnji da je godinama dobivala novac iz stranačkog crnog fonda, blagajne iz koje je Ivo Sanader nekim svojim bliskim i povjerljivim suradnicima davao tajne i nezakonite 'dodatke na plaću', objavio je tjednik Nacional

Kako ističu Nacionalovi izvori, nju je Uskokovim istražiteljima još prije nekoliko mjeseci prokazao bivši šef Carine Mladen Barišić, a osim tvrdnje da je iz crnog fonda svakog mjeseca primala oko desetak tisuća kuna ilegalnog novca, Barišić je navodno opisao i druge povlastice koje je uživala bivša premijerova desna ruka: ona i njezine prijateljice u luksuznim su zagrebačkim buticima godinama odabirale skupocjenu odjeću i obuću, pri čemu se posebno navodi modna kuća Linea Exclusive u zagrebačkoj Maksimirskoj ulici, a sve je račune novcem iz tajne blagajne podmirivao bivši blagajnik HDZ-a Mladen Barišić

Takav poseban tretman bivše ministrice bez portfelja i državne tajnice, a danas samo saborske zastupnice HDZ-a Biance Matković, zapravo i ne čudi, jer se smatra da je ona godinama bila najmoćnija žena u Hrvatskoj.

Sanader poslao Vladin zrakoplov u Egipat po svinjskom gripom zaraženu Matković

Posljednjih mjesec dana članovi HDZ-a među sobom prepričavaju detalje koji daju naslutiti da je Bianca Matković u pravom smislu riječi godinama bila 'vladarica Banskih dvora': osim što je od Ive Sanadera primala dodatnu plaću i poklone poput luksuzne odjeće te imala na raspolaganju službeni BMW, bivši je premijer u lipnju 2009. navodno po nju u Egipat poslao Vladin zrakoplov jer je na turističkom putovanju tom zemljom oboljela od svinjske gripe.

Vrhunac intimnosti: Matković je šminkala Sanadera prije javnih nastupa

S druge strane, i ona je bivšem hrvatskom premijeru radila usluge koje bi se teško dale svesti pod tipičan opis posla predstojnice ureda: budući da je Sanader uvijek pridavao veliku pažnju svom besprijekornom izgledu, prije svakog javnog nastupa imao je posebni kozmetički tretman: prije raznih sastanaka i sjednica Vlade u Banskim dvorima u njegovu uredu Bianca Matković bi ga šminkala te puderom u prahu i drugim kozmetičkim sredstvima prikrivala njegove podočnjake. Doduše, prije većih okupljanja i televizijskih nastupa za Sanaderov make up bila je zadužena zagrebačka šminkerica Zdenka Mihelj

Bianca Matković rođena je 24. travnja 1974. godine u njemačkom mjestu Villingen-Schwenningenu. Svog budućeg šefa upoznala je još početkom devedesetih, kad se četveročlana obitelj Sanader iz Austrije vratila u Hrvatsku: prvi smještaj u Zagrebu našli su iznajmivši stan u kući roditelja Biance Matković u zagrebačkim Remetama. Nakon što je u studenome 1996. godine Sanader smijenjen s funkcije predstojnika Ureda predsjednika Franje Tuđmana, vratio se na svoje nekadašnje radno mjesto zamjenika ministra vanjskih poslova Mate Granića.

Strelovit put slave

U to je vrijeme Bianca Matković još bila studentica Ekonomskog fakulteta pa joj je Ivo Sanader u zgradi Ministarstva na Zrinjevcu pronašao honorarni posao – postala je njegova tajnica. Čak i njezini najveći oponenti, ističe Nacional, često su spominjali da je još od studentskih dana na svakom poslu bila vrlo disciplinirana, vrijedna i učinkovita. Uz to je bila izuzetno odana Sanaderu, pa je ubrzo dobila stalno zaposlenje. Kad je Sanader 2000. nakon smjene vlasti napustio to ministarstvo, Bianca Matković je ondje ostala najvećim dijelom, navodi dalje Nacional, zato što se zbližila s Vesnom Cvjetković Kurelec, koja je za mandata Račanove vlade bila zamjenica ministra vanjskih poslova.

Kad je postao premijer nakon izbora 2003, Sanader je Matković postavio za šeficu svog kabineta. Nakon toga je njezin put slave bio strelovit, a osjećaj moći izuzetno snažan. Prema Nacionalovim izvorima, Matković je odlučivala o tome koga propustiti u Sanaderov ured, koga mu spojiti na telefon, a koga pustiti da čeka danima, davala je premijeru kadrovske savjete ili potpuno autonomno kadrovirala u Ministarstvu vanjskih poslova.