VLADA JADRANKE KOSOR

Bianca Matković ministrica, traži se Primorčev nasljednik

02.07.2009 u 09:26

Bionic
Reading

Jadranka Kosor bit će nova hrvatska premijerka, prva žena na čelu vlade od osnivanja samostalne Hrvatske. Njezin izbor nije iznenađenje jer lojalnijeg nasljednika Sanader nije mogao naći, a i unutar stranke Kosor ima veliki ugled zahvaljujući i angažmanu oko branitelja i njihovih prava

ZAGREB - Najbliža i najpouzdanija suradnica Ive Sanadera u proteklih desetak godina već se tjednima spominjala kao moguća Sanaderova nasljednica na čelu HDZ-a i Vlade, piše Jutarnji list.

Bianca Matković na koncertu Miše Kovača u Areni

Vlada s Jadrankom Kosor na čelu sigurno će politički biti vlada kontinuiteta, a čini se da je Sanader pri slaganju nove kadrovske križaljke itekako vodio računa o tome. Prema našim informacijama, u novu vladu zato ulazi i Bianca Matković, sadašnja državna tajnica u MVP-u. Matković također spada među najpouzdanije Sanaderove kadrove, a u vladi će biti ministrica bez portfelja. To znači da će, kao i dosad, odrađivati najvažnije zadaće vezane uz europske integracije, a vjerojatno će preuzeti i dio dosadašnjih poslova Jadranke Kosor.

Dio Kosoričinih poslova u novoj će vladi obavljati i sadašnji ministar poljoprivrede Božidar Pankretić koji će, prema informacijama Jutarnjeg, postati novi potpredsjednik vlade. U HSS-u nisu željeli ništa komentirati dok se vrh stranke ne izjasni o promjenama, ali bude li tako, to će značiti da je HSS učvrstio partnerstvo s HDZ-om.

Unaprijeđenog HSS-ova ministra poljoprivrede trebao bi zamijeniti HDZ-ovac Petar Čobanković koji je već sjedio u toj fotelji u prvom Sanaderovu mandatu. Čobanković je nerado otišao u Ministarstvo regionalnog razvoja jer je HSS tražio resor poljoprivrede. Sada bi se trebao vratiti u poljoprivredni resor u najtežim okolnostima, kada vlada mora osigurati stotine milijuna dodatnih kuna za seljake. No jučer je još bilo upitno hoće li HSS prihvatiti gubitak resora poljoprivrede.

Tko ostaje?

Ministri koji ostaju u vladi Jadranke Kosor, prema informacijama Jutarnjeg, su Božo Biškupić (kultura), Marina Matulović-Dropulić (zaštita okoliša i prostorno uređenje), Gordan Jandroković (vanjski poslovi), Branko Vukelić (obrana), Tomislav Karamarko (unutrarnji poslov), Božidar Kalmeta (pomorstvo, promet i veze), Ivan Šimonović (pravosuđe), Damir Polančec (gospodarstvo), Darko Milinović (zdravstvo) i Damir Bajs (turizam).

Do petka HDZ mora naći i novog ministra obrazovanja jer je Dragan Primorac već jučer popodne Sanaderu dao ostavku. Tko bi ga mogao zamijeniti, još nije odlučeno. Kao najsigurniji kandidati spominjali su se bivša dubrovačka gradonačelnica Dubravka Šuica i Slobodan Uzelac, aktualni potpredsjednik Vlade iz redova SDSS-a.

Da razmišlja o odlasku iz Vlade, Primorac je najavio još sredinom lipnja. Njegove najave da odlazi najkasnije do jeseni u javnosti su se najčešće poistovjećivale s neostvarenim ambicijama da postane HDZ-ov kandidat za predsjednika države. I jučer ujutro iz krugova bliskih Primorcu stizale su najave da još sve nije gotovo, odnosno da je Primorac, uz Andriju Hebranga, i dalje mogući kandidat za predsjednika države.

Novi ministar branitelja biti će HDZ-ov zastupnik Tomislav Ivić, a svojevrsno iznenađenje je imenovanje Davorina Mlakara za novog ministra uprave. Ivić je u prošlom mandatu obnašao dužnost državnog tajnika u ministarstvu Jadranke Kosor, a na proteklim lokalnim izborima kandidirao se za osječkog župana, no nije uspio pobijediti. Koliko je Sanaderova odluka za mnoge bila iznenadna najbolje govore i informacije da je Ivić tek u srijedu ujutro saznao da će biti ministar. Povratak Mlakara, piše Jutarnji, bila je izričita želja Ive Sanadera. Novi zadatak mu je rekonstruiranje uprave u sklopu pregovora s EU.