JUŽNI TOK

BH Gas želi povezivanje na plinovod preko Hrvatske

05.03.2010 u 16:41

Bionic
Reading

Bosanskohercegovačka tvrtka za distribuciju plina BH Gas, sa sjedištem u Sarajevu, zauzima se za povezivanje BiH na plinovod preko Hrvatske, umjesto stvaranja ovisnosti opskrbe plinom iz Srbije izgradnjom plinovoda kroz Republiku Srpsku, čiju je realizaciju tijekom jučerašnjeg posjeta Moskvi najavio premijer tog entiteta Milorad Dodik, priopćeno je u petak iz BH Gasa

BH Gas kao prioritetno u priopćenju navodi povezivanje preko hrvatskog plinskog sustava Slavonski Brod - Donji Miholjac - Mađarska, čime bi BiH mogla biti priključena na plinovod Nabucco ili Južni tok.

'Bez obzira na to što mnogi na sve načine pokušavaju favorizirati imaginarni projekt Sava, nećemo pristati da se u Federaciji BiH opskrbljujemo prirodnim plinom samo iz Srbije, već ćemo nastojati da novim pravcem opskrbe osiguramo da BiH uđe u krug zemalja koje imaju sigurnu opskrbu iz dva pravca', navodi se u priopćenju BH-Gasa.

Iz BH Gasa ističu da će sljedećeg tjedna održati razgovore s predstavnicima Plinacroa i Europske banke za obnovu i razvoj, koja je spremna financirati plinsko povezivanje dviju država na području Unsko-sanske županije.

Federacija BiH i Republika Srpska imaju zasebne strategije oko opskrbe ova dva entiteta plinom i naftom, dok država nema gotovo nikakva utjecaja na energetske projekte. Republika Srpska planira povezati se na plinovod od Zrenjanina u sjevernom dijelu zemlje do Novog Grada na krajnjem sjeverozapadu ovog entiteta. Istodobno Federacija BiH strateškim smatra plinovod od Slavonskog Broda do Sarajeva te južni dio od Ploča do Mostara.