APEL ZAPOSLENIKA RADIJA 101

Bez plaća i zbog nove uprave

22.03.2010 u 12:19

Bionic
Reading

Par mjeseci nakon što je u javnost izašla informacija o 19 milijuna kuna duga Radija 101, legendarna se Stojedinica i dalje ne uspijeva izvući iz gomile problema. Dok uprava pokušava naći izlaz iz financijskih problema, najviše trpe zaposlenici kojima plaće kasne mjesecima. Zbog svega su se danas odlučili i sami obratiti javnosti

Zbog mjeseci agonije i teških uvjeta na Radiju 101 zbog kojih jedva preživljavaju, zaposlenici Stojedinice odlučili su se javnosti obratiti otvorenim pismom kojeg prenosimo u cijelosti.

'Radio 101 suočen je s ozbiljnim financijskim problemima, koji dovode u pitanje i sâm opstanak tog simbola neovisnog novinarstva i aktivnog sudionika procesa demokratizacije. Sadašnje je probleme prouzročilo neodgovorno, pa i nezakonito djelovanje prijašnje uprave, produžava ih nesnalaženje nove uprave zbog razmjera zatečenih financijskih dubioza, a posljedice snose zaposlenici i suradnici Radija 101– novinari i ostali djelatnici.

Socijalna situacija djelatnika postaje alarmantnom – zaposlenicima plaće kasne dva mjeseca, a doprinosi nisu uplaćeni već osam mjeseci. Honorarnim suradnicima, od kojih mnogi obavljaju jednaku količinu posla kao i zaposlenici, honorari kasne već šest mjeseci, a nakon 1. siječnja 2010. nisu im produljeni ugovori.

Nepostojanje minimuma socijalne sigurnosti ugrožava temelje za ostvarivanje profesionalne slobode, što bi se moglo negativno odraziti na program Radija 101. Još nisu doneseni osnovni akti tvrtke – statut i pravilnik o radu, kao ni kolektivni ugovor.

Zaposlenici i suradnici pod velikim su psihološkim pritiskom. Svjesni su činjenice da je u vrijeme krize jedno od priručnih rješenja i smanjenje broja zaposlenih. No, neprihvatljivim smatraju prijetnje otkazima, bez jasno navedenog plana i kriterija za određivanje viška zaposlenih te bez navedenih rokova.

Posebno nepovjerenje izaziva činjenica što se govori o višku zaposlenih u vrijeme kad je reorganizacijom poslova i novom programskom shemom dodatno povećan obim poslova svim djelatnicima Radija. K tome, usprkos neisplati plaća, honorara i doprinosa, na Radio se dovodi i nove djelatnike.

Premda djelatnici Radija 101 rade više nego ikad, vlastiti prihodi tvrtke u daljnjem su padu. Nova uprava odgovornost prebacuje na prethodnu, pa čak i na same djelatnike – koji na izbor i rad prethodne uprave nisu imali utjecaja, kao što ga nisu imali ni na izbor sadašnjeg poslovnog i programskog vodstva kuće.

Mi, djelatnici Radija 101, preuzimamo odgovornost za svoj posao koji radimo profesionalno, predano i požrtvovno, stavljajući opstanak i ugled Radija 101 ispred svojih osobnih interesa, pa čak i ispred elementarnog ljudskog dostojanstva. Zbog Radija i njegovih slušatelja nastavljamo raditi bez plaća, bez honorara i bez doprinosa.

No, čak ni to samo po sebi nije dovoljno za opstanak. Stoga od svoje uprave tražimo da svoj dio posla obavlja savjesno, odgovorno i u skladu sa zakonom. Ujedno, pozivamo svoje slušatelje, društvene i političke aktere, ali i cjelokupnu javnost da i u ovim teškim trenucima podrži opstanak medija čijom je svrhom bio i ostao javni, a ne privatni interes', stoji u otvorenom pismu kojeg potpisuju glavni povjerenik podružnice Sindikata novinara na Radiju 101 Petar Holenda te predsjednik ogranka HND-a Radija 101 Trpimir Matasović.