IMENA KANDIDATA I DALJE NEPOZNATA

Bez nestranačkih ljudi na SDP-ovim listama u Dalmaciji?

05.09.2011 u 07:00

Bionic
Reading

Istina je da pregovaram s SDP-om o eventualnom angažmanu na listi Kukuriku koalicije u Zagrebu, potvrdio je Novom listu Josip Kregar. Prvo je to nestranačko ime koje bi svoje mjesto moglo naći među ostalim uzdanicama Saveza za promjene, čija imena oporbenjaci još uvijek ne žele otkriti

Tko će se u ime SDP-a nalaziti na izbornim listama, odlučit će Glavni odbor na prijedlog predsjednika stranke Zorana Milanovića. Naime, prema Statutu stranke, prijedloge za kandidate za Sabor općinske organizacije šalju županijskim odborima, koji to prosljeđuju predsjedniku stranke. Slična je procedura i kod druge najveće stranke Kukuriku koalicije HNS-a, u kojem je Središnji odbor taj koji utvrđuje listu kandidata za Sabor.

Javnost je već upoznata s tim kako bi preraspodjela mjesta trebala izgledati na zajedničkim listama Kukuriku koalicije. Tako bi SDP-u trebala pripasti 103 mjesta, HNS-u 23, HSU-u deset, a IDS-u četiri mjesta.

No, po svemu sudeći, SDP će svoja mjesta popunjavati i nestranačkim članovima. Takva praksa za socijaldemokrate nije neobična – nestranački kandidati bili su, primjerice, svojedobno i Ivo Josipović, Neven Mimica te Ljubo Jurčić. Ovoga puta SDP-ovci su oko bacili na nezavisnog Josipa Kregara. Iako u SDP-u ne žele potvrditi pregovore s Kregarom, on je to sam potvrdio medijima, rekavši da se 'razgovori vode, no da još ništa nije dogovoreno'. Navodno mu je namijenjeno visoko četvrto mjesto na izbornoj listi Kukuriku koalicije u 1. izbornoj jedinici koja obuhvaća Grad Zagreb, odmah iza predsjednika SDP-Zorana Milanovića, HNS-ove Vesne Pusić i prvog čovjeka zagrebačkog SDP-a Davora Bernardića.

Iako je informacija o eventualnom Kregarovom angažmanu isplivala u javnost, o nekim drugim mogućim zvučnim nestranačkim imenima u SDP-u šute. Tajnik stranke Igor Dragovan poručio je samo 'da u sporazumu Saveza za promjene piše da su raspoređena mjesta na listama među strankama, no da o imenima još ne može govoriti'. Ono što je sigurno, ako je suditi po dosadašnjoj praksi, na listama će zasigurno pri vrhu biti i SDP-ovi koordinatori u izbornim jedinicama - Davor Bernardić, Zvonimir Mršić, Siniša Hajdaš Dončić, Biljana Borzan, Igor Dragovan, Milanka Opačić, Zlatko Komadina, Ranko Ostojić i Arsen Bauk.

No iako se SDP otvoreno nudi Kregaru u Zagrebu, u Dalmaciji, kako neslužbeno doznajemo, socijaldemokrati zasad ne razmišljaju o dovođenju nestranačkih ljudi.

Na tom tragu je i izjava SDP-ova koordinatora za 9. izbornu jedinicu Ranka Ostojića. 'Mi imamo svoju koaliciju gdje se točno zna koje mjesto pripada kome i drugih razgovora nema', rekao nam je Ostojić, podsjetivši da će konačnu odluku o listama donijeti predsjednik stranke i Glavni odbor.

Kada će to biti, još uvijek nije poznato, no teško je za povjerovati da će SDP s imenima s lista izaći prije službenog početka kampanje, odnosno mjesec dana prije izbora.