'MARIFETLUK' U MEGAPODUZEĆU

Bez natječaja zaposlili nezavisnu zastupnicu u Holdingu

24.05.2012 u 12:46

Bionic
Reading

U prva tri mjeseca ove godine gubitak Zagrebačkog holdinga iznosio je oko 30 milijuna kuna, izvijestio je zastupnike Gradske skupštine predsjednik Uprave Ivo Čović iako su zastupnici odbili uvrštavanje financijskog izvješća u dnevni red

Umjesto Sriće Matić

Umjesto Velimira Sriće predstavnik Grada Zagreba u Skupštini Holdinga bit će Nenad Matić iz kluba HSLS-HSS, a Jozu Radoša, koji je otišao u Sabor, zamijenit će dosadašnji član NO Holdinga HNS-ovac Dragan Kovačević.

HSS-ovac Nenad Matić zapitao se hoće li stanje financija u Holdingu najprije doznati iz medija te je naglasio da je riječ o tvrtki koja je najveći gubitaš u državi. 'Dvije tisuće kuna svaki će građanin Zagreba plaćati za Holdingov minus', rekao je.

Čović je pak rekao kako je Holding u prošloj godini završio u minusu od 378 milijuna kuna od čeka je, kako kaže, 29 milijuna operativnog gubitka. 'Investicije nisu vraćale uloženo, no 15 od 18 podružnica imalo je bolje poslovanje. Uteg su nam obaveze po nekretninama koje ne možemo unovčiti', rekao je Čović misleći na Zagrepčanku i stanove u Novom Jelkovcu. Dodao je kako interes za kupnju nije velik, no kako se nada kako će prodati te nekretnine.

Potegnulo se i pitanje kadroviranja u Holdingu. HDZ-ovac Stanko Gačić rekao je kako SDP planira maknuti sve članove Skupštine Holdinga kako bi se maknuli od političkog kadroviranja i postavili stručni ljudi. Zapitao je stoga Čovića smatra li se on stručnim te očekuje li još jedan mandat. To je Čović pak skromno potvrdio riječima: 'Smatram se stručnim i sposobnim' na što je Gačić rekao da poslovni rezultati to demantiraju.

Nezavisna zastupnica zaposlena u Holdingu bez natječaja

Unatoč višku od 12.700 zaposlenih u Holdingu, Mađerić je upozorila kako je Čović u Direkciju Holdinga bez natječaja zaposlio jednu osobu po političkom ključu. Premda Čović nije otkrio ime, neslužbeno doznajemo kako je riječ o nezavisnoj zastupnici Dinki Pavelić koja je zaposlena u službi za upravljanje imovinom. Trebala bi se baviti isključivo još jednim utegom o vratu Holdinga, a to je zemljište Gredelja vrijedno 640 milijuna kuna. Ova je arhitektica za HŽ već radila studiju tog zemljišta, stoga će se baviti prodajom.

Čović se pak pravdao kako ponekad zapošljavaju preko preporuka te da je u svim podružnicama, osim u ZET-u i Zagrebparkingu, gdje je zaposleno 200 ljudi, smanjen broj zaposlenih.

Golem: Prijeti nam kolaps i bankrot

Holdingu su posebne konferencije za novinare posvetili i HDZ i HSLS. Predsjednik zagrebačkog HDZ-a Ante Zvonimir Golem zapitao se do kada će građani morati kroz naknade plaćati gubitke Holdinga te ustvrdio kako taj balon mora puknuti. 'Ako se ne uhvate u koštac s tim problemima, doživjet ćemo potpuni kolaps i bankrot', dramatično je ustvrdio Golem.

SDP-ovce je prozvao licemjernima jer na lokalnoj razini, u Holdingu tvrde kako žele depolitizirati upravljačke i nadzorne instrumente u Holdingu, a njihovi na državnoj razini čine upravo suprotno, politiziraju i uprave i nadzorne odbore.

Kosor: Povode se za partijskim uputama s Iblerova trga

Predsjednik HSLS-a i član Skupštine Holdinga Darinko Kosor rekao je kako Čović obmanjuje zastupnike, jer je prošlogodišnji minus bio 437 milijuna kuna, što je i pisalo u Čovićevu izvješću Skupštini Holdinga, ne 378, kako je danas rekao Čović.

Od SDP-a traži da predloži kompletnu novu Upravu za kolovoz, kada je reizbor u Holdingu. Struka treba izabrati novo vodstvo, ne partija', rekao je Kosor i poručio im da se ne povode za uputama koje dobivaju s Iblerova trga.