SKANDAL NA HRT-U

Bez natječaja planirali dodijeliti 110 mil. kuna

20.11.2009 u 12:41

Bionic
Reading

Ravnateljstvo HRT-a 18. lipnja 2009. godine jednoglasno je donijelo skandaloznu odluku prema kojoj se za četiri dramske serije, 'Grička vještica', 'Posljednji Zrinski', 'Čuvaj se senjske ruke' i 'Vjerujem u anđele', bez javnog natječaja, producentskim kućama Jadran film, Planet B i Proactiva dodjeljuje 110 milijuna kuna

Odluka o dodjeljivanju sredstava nije stupila na snagu jer su je naknadno direktor programa HTV-a Domagoj Burić i ravnatelj HTV-a Blago Markota suspendirali zbog mišljenja stručnjaka iz Dramskog programa koji su procijenili da scenariji za serije nisu kvalitetno napravljeni. Zanimljivo je što je Markota kao član Ravnateljstva glasovao za odluku o dodjeli sredstava, a to je objasnio ekstremnim pritiscima koji su na njega vršeni.

'Drago mi je da smo odluku o neulasku u projekt donijeli, jer da smo u njega ušli, danas ne bismo imali za plaće', kazao je Markota na sjednici Programskog vijeća HRT-a koja će nastavak doživjeti u ponedjeljak budući da nakon pet sati rasprave u petak nisu doneseni nikakvi zaključci, već se samo stiglo raspravljati o izvješću poslovanja HRT-a za 2008. i prvu polovicu 2009. godine te samo djelomično o izvješćima direktora programa HR-a i HTV-a.

I dok glavni ravnatelj HRT-a Vanja Sutlić od svega pere ruke i tvrdi da su Markota i Burić tražili da se odluke o serijama stave na Ravnateljstvo, pa su kao predlagači i odgovorni za donošenje odluke, njih dvojica tvrde da im je on rekao da dodjeljivanje tolikog novca ne treba ići na javni natječaj.

Sutlić se, naime, poziva na Pravilnik na o nabavi TV programa koji to omogućuje, što mu dio vijećnika osporava jer je riječ o nižem zakonskom aktu, koji bi trebao biti ispod Statuta i Zakona o HRT-u s kojima je u koliziji.

'Kada sam donio odluku da ne idemo sa serijama van naišao sam na velik otpor unutar kuće i tražilo se od mene da se serije proguraju', ustvrdio je Burić i dodao kako mu je Sutlić nakon toga zaprijetio raskidom ugovora o radu.

Na izrečeno oglasio se prvi čovjek Prisavlja, koji je kazao da je pritisaka bilo i na njega, i to od strane producenta 'Gričke vještice' (Vinko Grubišić, op. a.). Kazao je da su uporno zvali njega jer se Burić mjesec i pol dana nije javljao na telefon.

'Činjenica je da razgovor između mene i Burića nije bio ugodan jer ne mislim da bih ja trebao komunicirati s vanjskim producentima. Zbog toga što nije radio svoj posao sam rekao da ću predložiti da mu se raskine ugovor o radu', pojasnio je Sutlić, na što se uključio Burić ustvrdivši da mu je Sutlić prijetio nakon što je on mailom producente obavijestio da se ne ide u realizaciju serija.

Stopirao serije - Domagoj Burić

U paljbu po Sutliću uključio se i Markota potvrdivši Burićeve riječi, a za mišljenje je li se trebalo ići na javni natječaj priupitali su glavnog tajnika Mislava Stipića, koji se potpuno 'neočekivano' na sjednici našao zajedno s Dariom Kobeščakom Lalitom Gelo Zoranom Mihajlovićem i Orajnom Mišetić, sve odreda ljudima koji su na čelnim pozicijama na HRT-u kada su u pitanju financije.

Svi oni stigli su na poziv potpredsjednika Vijeća Siniše Grgića, što je na početku sjednice dalo naslutiti da bi se Sutliću mogla zaljuljati fotelja.

'U više navrata sam iznio svoj stav po pitanju vanjske produkcije. Ne može niži zakonski akt biti iznad višeg i moje je mišljenje da sve mora ići na javni natječaj', kazao je Stipić, na što se Sutlić nasmijao i ustvrdio da Stipićeve riječi prvi put čuje.

Unatoč pokušaju da se na početku sjednice napravi spin i da se u prvi plan progura slučaj Ane Jelinić i emisije 'Dossier.hr' te da se na taj način  izbjegne rasprava o financijama u posljednjih godinu i pol dana, do toga nije došlo, vjerojatno će na tapetu to biti u ponedjeljak, pa je Sutlić morao prezentirati poslovanje, za što se dobro pripremio i oboružao teškom artiljerijom.

Prezentirao je glavni ravnatelj tako brojke koje govore da su prihodi u 2008. bili 1,549 milijardi kuna, rashodi 1,545 milijardi, a ostvarena je dobit od 133 tisuće kuna. Ustvrdio je da su se prihodi povećali za četiri posto u odnosu na 2007. Pad marketinga od 5,34 posto pripisao je padu prihoda od sportskih događaja i gospodarskoj krizi.

Iako se očekivalo da će Sutlić najteži udar doživjeti kada mu se predoči nalaz nezavisne revizorske kuće BDO, koji je prema Grgićevu tumačenju ukazivao na lažiranje poslovnih bilanci, glavni ravnatelj ga je preduhitrio i citirao nalaz BDO-a koji je njemu dao za pravo.

Međutim, Grgić se nije dao optuživši da nalaz revizije tumači 'standardnom formulacijom'.

'Da HRT nije promijenio računovodstvenu politiku, vi biste iskazali minus od 70 milijuna kuna. Pa takve stvari radio je i Enron', naglasio je Grgić i dodao kako su on i bivši predsjednik Vijeća bili u BDO-u, gdje im je na pitanje što bi trebao učiniti nadzorni odbor ako je takvo izvješće odgovoreno da bi trebalo razriješiti upravu.

I kada se činilo da će sjednica uploviti u vode koje odgovaraju Sutliću, potegnula se već opisana priča oko serija koje su ugovorene direktnom pogodbom i spektakl na Prisavlju nastavit će se u ponedjeljak, kada će bi se trebala dobiti jasnija slika hoće li šef HRT-a, ali i kompletno Ravnateljstvo uspjeti preživjeti.