PREMIJERKA PORUČUJE

'Bez krvi i suza, no čeka nas puno znoja'

01.01.2011 u 16:03

Bionic
Reading

Predsjednica Vlade Republike Hrvatske Jadranka Kosor poručila je danas na Novu godinu da želi da svi zajedno još snažnije radimo kako bismo ostvarili najvažnije ciljeve - rast gospodarstva i izlazak iz krize te završili pregovore za ulazak Hrvatske u Europsku uniju (EU)

Premijerka je istaknula da će se ti strateški ciljevi teško moći ostvariti bez minimuma dogovora na političkoj razini te je pozvala sve, prije svega parlamentarne stranke, da se Vladi pridruže u borbi za gospodarski oporavak, u snažnoj borbi protiv korupcije te završetku pregovora s EU kako bismo postali njezina 28. članica te se, rekla je, 'vratili kući i sjeli ponosno za europski stol država i naroda, tamo kamo pripadamo'.

Kosor je to izjavila danas tijekom obilaska Klinike za ženske bolesti i porode KBC Zagreb u Petrovoj ulici gdje je tradicionalno posjetila rodilje i novorođenu djecu te predstojniku Klinike Slavku Oreškoviću uručila bronhijalni aspirator za inkubator CALEO.

Na pitanje što će joj biti najteže ostvariti u 2011. odgovorila je kako ništa nije lako kad danonoćno morate donositi teške odluke.

'Vi znate da smo mi prvi put za 2011. donijeli proračun čiji su rashodi zamrznuti, znači oni se u odnosu na prethodnu godinu nisu povećavali (to je odluka vladajuće koalicije), a unutar takvoga proračuna mi smo morali uklopiti čak i nešto više od četiri milijarde kuna novih izdataka - vezano za EU, rodiljne naknade, sredstva za mirovine i drugo te svakako za parlamentarne izbore i referendum za EU', izjavila je.

Podsjetila je da je doneseno i više zakona - o usklađivanju mirovina te fiskalnoj odgovornosti koji će se, smatra, vjerojatno teško provoditi, jer će zahtijevati još veću disciplinu, odgovornost na svim razinama.

Premijerka vjeruje da ćemo u ožujku imati naznake o zatvaranju teških poglavlja koja su preostala, ali je i istaknula da u 2011. ulazimo s 28 zatvorenih poglavlja, a sva su otvorena pa je situacija daleko bolja nego početkom 2010.

Smatra da će veliki i vrlo odgovoran posao biti na pripremi referenduma o ulasku u EU, u čemu, rekla je, očekuje zajednički nastup predsjednika Republike i Vlade te svih članova vlade, a od građana očekuje da prepoznaju taj veliki posao i kažu da.

Istaknula je da će jedan od najvećih poslova i možda najtežih biti realizacija velikih investicijskih projekata te podizanje rasta BDP-a za koji vjeruje da može biti i veći od 1,5 posto za što, rekla je, postoje dobre naznake.

'Moja najveća želja u 2011. je da svi jednako predano radimo i nosimo svoj dio odgovornosti - Vlada, lokalna uprava i samouprava, sindikati i poslodavci', rekla je Kosor. Istaknula je da se 'bez rada nećemo pomaknuti' te da je 'potrebno više zajedništva, a manje politikanstva svih onih koji nešto znače na političkoj sceni upravo zato što je 2011. izborna. a u kampanju će se ići kad izbori dođu.'

'Evo, da parafraziram jednoga velikog državnika, sasvim sigurno krvi neće biti, suza vjerujem također puno manje, ali znoja bi trebalo biti puno, puno više. I to će biti jedan od planova i ove vlade - dakle više raditi, zapeti svi zajedno i rezultati moraju doći', poručila je Kosor.