NIŠTA OD AKCIJSKOG PLANA

Bez dogovora o jačanju OESS-a

02.12.2010 u 22:34

Bionic
Reading

Pedeset i šest zemalja OESS-a koje u Kazahstanu sudjeluju na prvom sastanku na vrhu u posljednjih jedanaest godina u četvrtak nisu uspjele donijeti akcijski plan za jačanje te organizacije, izjavila je na skupnoj sjednici predstavnica Europske unije

'Žalosno je što se nismo uspjeli dogovoriti o akcijskome planu', rekla je nakon sastanka ta diplomatkinja čije ime nije objavljeno.

Zemlje Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS) samo su prihvatile 'Izjavu iz Astane', čiji sadržaj još nije objavljen, rekao je predsjednik Kazahstana Nursultan Nazarbajev

U tom se dokumentu ponovno potvrđuju načela OESS-a, organizacije utemeljene 1973. u jeku Hladnoga rata sa zadaćom da osnaži povjerenje i sprječava sukobe dvaju blokova.

Europska diplomatkinja također je istaknula da Europska unija i dalje priznaje 'suverenitet i teritorijalnu cjelovitost Gruzije', što je bilo jedno od gorućih pitanja na sastanku u kazahstanskoj prijestolnici u srijedu i u četvrtak.

Rusija je upozorila da će se usprotiviti svakom dokumentu koji bi priznavao cjelovitost gruzijskog teritorija budući da je nakon rata u kolovozu 2008. priznala neovisnost dviju gruzijskih pobunjenih pokrajina.

Predstavnica Kanade izrazila je pak žaljenje 'što nije bio moguć konsenzus o zamrznutim sukobima' na području bivšega Sovjetskog Saveza - o pitanju Gruzije, separatizmu u Pridnjestrovlju, proruskom području u Moldaviji i azerbajdžansko-armenskom sukobu zbog Nagorno-Karabaha.

Predstavnik Rusije - koja podupire režim u Pridnjestrovlju i koja je u središtu sukoba u Gruziji - ocijenio je pak da je 'učinjeno sve' kako bi se postigao konsenzus o akcijskom planu, dodajući da je za neuspjeh sastanka na vrhu kriv 'ideološki pristup' nekih država.

OESS je 'talac unaprijed smišljenih političkih stajališta', dodao je.

U srijedu su na summitu sudjelovali ruski predsjednik Dmitrij Medvedev, američka državna tajnica Hillary Clinton, francuski premijer Francois Fillon i njemačka kancelarka Angela Merkel, koji su nastavak pregovora povjerili svojim predstavnicima.