PRAVILA IGRE

Bez Austrije nema novih optužbi protiv Sanadera

13.12.2010 u 11:21

Bionic
Reading

Hrvatska će moći suditi Ivi Sanaderu za sve slučajeve u kojima postoje indicije potkrijepljene dokazima da je prekršen zakon, bez obzira po kojoj osnovi Hrvatska zatražila njegovo izručenje

U medijima se otkada je bivši premijer Ivo Sanader uhićen u Austriji pojavilo dosta kontradiktornih informacija o tome hoće li mu Hrvatska moći suditi i za neke druge slučajeve koji se naknadno pojave osim za ono zbog čega će biti izručen, ako bude.

Odvjetnik Anto Nobilo
kaže da po međunarodnom pravu Hrvatska doista Sanaderu ili bilo kome drugome može suditi samo za slučajeve za koje bude izručen. 'Potrebno je dopuniti zahtjev za izručenje novom dokumentacijom', kaže Nobilo. Optužnica se može i proširiti, nastavlja, ili mu se može suditi i za druge stvari ako pronađeni dokazi stoje i to odobri sud preko kojeg je obavljena i ekstradicija.

Na tjeralici koju je izdao USKOK na stranicama MUP-a naznačeno je da se Sanadera traži zbog 'udruživanja radi počinjenja kaznenog djela' te zbog 'zlouporabe položaja i ovlasti', dok na Interpolovoj tjeralici piše da se traži zbog prijevare, organiziranog kriminala i prekograničnog kriminala.

Protiv Ive Sanadera USKOK je pokrenuo istragu, a istražni sudac nakon skidanja imuniteta odredio je istražni zatvor u slučaju Fimi medije. Osumnjičen je i za aferu Dioki/HEP, a sve druge afere, kao što su Hypo, HAC i Ina, još uvijek su samo na razini medijskih spekulacija.

Dakle, Hrvatska bi trebala za slučajeve s kojima se spekulira u javnosti, ako se skupi dovoljno dokaza, poslati zahtjev u Austriju i nema nikakvog razloga da on ne bude odobren. Austrijanci bi teoretski mogli tu praviti probleme kad bi htjeli, ali odvjetnik Nobilo sumnja da će se to doista dogoditi.

Takav princip je u međunarodno pravo uveden da bi se izbjegle zloupotrebe. 'Naprimjer, kao u slučaju Juliana Assangea iz Wikileksa. Njega traže za silovanje, a onda, hipotetski, recimo, nakon izručenja sude mu zbog špijunaže', objašnjava Nobilo.

Ipak, na Interpolovoj tjeralici Sanadera se traži i zbog prekograničnog kriminala, a njegovo ime se spominje i u kontekstu afere s Hypo bankom koja je uzdrmala i austrijski politički establišment.

'Ne vjerujem da će se Austrijanci usuditi tu nešto napraviti u slučaju da bi Sanader bio neki važan svjedok u slučaju Hypo banke tamo, jer je on ipak bivši premijer i to bi izazvalo velik međunarodni skandal', zaključuje Nobilo.