JEDNOGLASAN PRIJEDLOG

Bevandić i Pičuljan kandidati za novog povjerenika za informiranje

13.11.2018 u 18:41

Bionic
Reading

Saborski Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav u utorak je, uz prethodno pozitivno mišljenje Odbora za informiranje, informatizaciju i medije, Saboru na izglasavanje za novog povjerenika/cu za informiranje jednoglasno predložio Dubravku Bevandić i Zorana Pičuljana, ujedno jedinih dvoje kandidata koji su zadovoljili uvjete natječaja

Prema najavama, Sabor bi trebao idući srijedu izglasati novog povjerenika, bez kojeg je već dva tjedna nakon što je Anamariji Musa istekao petogodišnji mandat.

Bevandić je dugogodišnja djelatnica Ureda povjerenika za informiranje, a na zajedničkoj sjednici dvaju odbora rekla je da "još uvijek ima dovoljno prostora da tijela javne vlasti poprave svoje ponašanje kada je riječ o pružanju informacija javnosti, što je ustavno pravo“.

U razgovoru s članovima odbora kazala je i kako se u odnosu na početak rada Ureda to stanje popravilo, ali da još uvijek 46 posto tijela javnih vlasti "šuti" kada mediji ili javnost od njih zatraže informacije.

Bevandić: Povećati svijest vlasti da informacije o trošenju javnog novca moraju biti javno dostupne 

Nužno je, smatra Bevandić, kroz edukaciju povećati svijest čelnika javne vlasti da informacije o trošenju javnog novca trebaju biti javno dostupne. Usto, dodala je, nužno je u tom procesu osnažiti ulogu medija, ali i potaknuti građane da traže informacije.

Na pitanje 'mostovca' Nikole Grmoje je li se Vlada u procesu rješavanja krize u Agrokoru ponašala u skladu s ustavnim pravom na informiranje, odgovorila je kako je "sigurno da sve informacije u svim fazama postupka nisu bile jednako dostupne svima, a nužno je da javnost bude informirana o svim fazama postupka".

Kazala je i kako nije niti je ikada bila član bilo koje stranke, kao niti jedan član njene obitelji.

Pičuljan, bivši veleposlanik u Češkoj i državni tajnik u Ministarstvu uprave, ali i jedan od kreatora Zakona o pravu na pristup informacijama, ocijenio je da će se fokus morati više usmjeriti na čelnike tijela javne vlasti kako bi se ojačala svijest o nužnosti informiranja o svom radu, no ne vidi potrebu sankcioniranja, nego preventivnog djelovanja.

Pičuljan: Proaktivno djelovati prema čelnicima tijela vlasti 

Po njemu, potrebno je proaktivno djelovati prema čelnicima tijela vlasti, ali i građanima približiti ulogu povjerenika. Smatra da je postojeći zakonski okvir dobar i daje dobre instrumente za djelovanje na tijela javne vlasti. Pičuljan smatra da u odnosu na zemlje EU komparativno dobro stojimo, ali "trebamo graditi doma i ispravljati greške koje se zamijete u praksi".

Grmoja je i Pičuljana pitao o transparentnosti Vlade u procesu oko Agrokora, na što je kandidat odgovorio kako "nema dojam skrivanja informacija". Grmoja mu je uzvratio: "Ako ste se željeli dodvoriti Vladi, dali ste dobar odgovor, a ako se želite kvalificirati za ovu poziciju, trebate nastupati kao pit bull prema političarima“.

Na inzistiranje Ivana Zvonimira Čička, vanjskog člana Odbora za medije, Pičuljan je priznao da je bio član HDZ-a do prije desetak godina, iako taj podatak nije naveo u biografiji. Poručio je da nekadašnje članstvo u HDZ-u neće utjecati na njegovo donošenje odluka, te pojasnio da je stranku napustio jer je htio krenuti svojim neovisnim putem kao čovjek koji se bavi upravom.