RASPLITANJE MREŽE

Beuk u istrazi prozvao Barišića i Sanadera

29.09.2010 u 09:31

Bionic
Reading

Mladen Barišić, koji je u društvu odbjeglog bivšeg premijera Ive Sanadera svojevremeno uvjeravao direktore najvećih državnih tvrtki da moraju poslovati s Fimi-medijom, uhićen je jutros u svom stanu. Navodno je njega, ali i Sanadera, u svom iskazu teretio Darko Beuk, bivši predsjednik uprave Hrvatskih šuma, koji je danas izašao iz Remetinca

Da je Barišić uhićen, i to zbog nastavka istrage o Fimi-Mediji, tportalu je potvrdio glasnogovornik MUP-a Krunoslav Borovec

BarišićaUSKOK tereti za udruživanje radi počinjenja kaznenih djela, protuzakonito posredovanje i poticanje na zlouporabe položaja i ovlasti u slučaju Fimi media, doznaje se od njegovog branitelja Ante Madunića, koji je kazao dao konkretnom sadržaju ipak ne može govoriti jer je riječ o USKOK-ovom predmetu, pa je vezan tajnošću postupku.
On je kazao da je Barišić uhićen jutros u sedam sati, nakon čega je policija pretražila njegov dom i ured u Carinskoj upravi u Humboldtovoj ulici. Dodao je da je Barišić prebačen u jedinicu za zadržavanje na Sjenjaku, a u roku od 12 sati, odnosno do 19 sati policija ga mora privesti u USKOK

Madunić je još samo kazao da se ovdje, premda je Barišić uhićen, ipak radi i o određenom olakšanju jer će sada imati priliku sam reći što ima nakon što se u medijima već duže vrijeme pišu svakakve stvari, poluistine i nagađanja.

SMJENA U REMETINCU

Svoje je očito rekao i Darko Beuk, koji je nakon što ga je ispitao USKOK u sklopu istrage Fimi Medije, napustio istražni zatvor u Remetincu prema odluci na ročištu održanom na zagrebačkom Županijskom sudu.

Bivši predsjednik uprave Hrvatskih šuma uhićen je prije mjesec dana zbog sumnje da je zloupotrijebio položaj i ovlasti zbog poslovanja s Fimi Medijom Nevenke Jurak

Beuk izlazi na slobodu na zahtjev Uskoka, a jučer je pred istražiteljima nadopunio svoju obranu.

ŠTO JE KAZAO BEUK?

Prije puštanja na slobodu Beuk je ponovno dao iskaz u USKOK-u, no njegov odvjetnik Mate Matić nije želio govoriti što je ispričao istražiteljima i je li njegov izlazak iz zatvora povezan s novim iskazom.

Svi znamo da je istraga tajna i da se o njoj ne može govoriti. No, sve što je bitno jednoga će dana sigurno izaći u javnost, kazao je Matić.

Beuk je osumnjičen da je na poticaj Nevenke Jurak zlouporabio položaj i ovlasti
, to jest da je njenoj tvrtki Fimi media fiktivnim i unaprijed dogovorenim javnim natječajima dao poslove na kojima je ta agencija za tržišno oglašavanje zaradila 2,5 milijuna kuna.

Iz izvora bliskih istrazi neslužbeno se doznaje da je Beuk kao glavne krivce u aferi Fimi media prozvao danas uhićenog Barišića te Sanadera.

KAKO JE POČETKOM GODINE ZBORILA KOSOR

Kad je u siječnju ove godine u javnost izbila afera s Fimi medijom predsjedništvo HDZ-a je Barišića smijenio s mjesta stranačkog rizničara i šefa HDZ-ova Odbora za marketing.

Obrazloženje predsjednice stranke i premijerke Jadranke Kosor tada je glasilo da on tu ulogu nije ni obavljao otkad je ona na čelu stranke.

Ujedno je odbacila nagađanja da je Barišić s dužnosti rizničara HDZ-a smijenjen zbog prijateljstva sa Sanaderom.

U to je vrijeme na upit hoće li Barišića smijeniti s mjesta ravnatelja carine, na kojemu je od početka 2004. kada se HDZ vratio na vlast, dva dana poslije u Hrvatskome saboru Kosor rekla da će vlada reagirati dozna li da bilo koji državni tajnik ili ravnatelj uprave svoj posao ne radi po zakonu.