PREGOVORI O NOVOM PRORAČUNU EU

Bettel: Ne može se s manje sredstava napraviti više

20.02.2020 u 18:27

Bionic
Reading

Luksemburški premijer Xavier Bettel kritizirao je u četvrtak zemlje članice koje se protive većem izdvajanju u europski proračun, ističući da se s manje sredstava ne može napraviti više.

"Neki čelnici dođu ovdje, izvade kalkulator i pitaju koliko to košta", rekao je Bettel po dolasku na izvanredni sastanak na vrhu, na kojem će čelnici zemalja članica pokušati dogovoriti proračun EU-a za sljedećih sedam godina.

Bettel kritizira to što se ne spominju koristi koje građani imaju od EU-a, navodeći kao primjer da su luksemburški građani više uštedjeli na ukidanju naknada za roaming u mobilnoj telefoniji nego što plaćaju u europski proračun.

Prema procjenama Komisije, državljani zemalja članica u sadašnjem Višegodišnjem financijskom okviru za razdoblje 2014-2020. izdvajaju u europski proračun 240 eura po glavi stanovnika godišnje, što je 66 euro centi dnevno.

Bettel je kritizirao prijedlog proračuna koji je napravio predsjednik Europskog vijeća Charles Michel.

"Prijedlog koji je na stolu kaže da će se učiniti više s manje osoba, s manje novca. Ne znam je li Michel možda brat blizanac Davida Copperfielda, ne znam kako to može funkcionirati", rekao je Bettel.

Mark Rutte, premijer Nizozemske, jedne od četiriju zemalja koje se najviše protive povećanju proračuna i traže da se ograniči na samo jedan posto bruto nacionalnog dohotka, rekao je da Michelov prijedlog "doista nije dobar".

"Postoje granice do kojih je Nizozemska spremna platiti. Na kraju krajeva, mi u Nizozemskoj smo vrlo škrti", rekao je Rutte koji je na samit došao s jabukom i biografijom Frederica Chopina kako bi imao što čitati.

Najveći dio samita odvijat će se kroz bilateralne sastanke Michela s čelnicima država članica tako da će biti dosta čekanja.

Rutte je dodao da je teže dogovoriti europski dugoročni proračun nego sastaviti belgijsku vladu.

Belgija je svjetski rekorder po broju dana koje je provela bez vlade. Nakon izbora 2010. trebao im je 541 dan da sastave vladu. Belgija i sada ima tehničku vladu jer još nije formirana nova vlada nakon izbora u svibnju prošle godine i već je prošlo 270 dana bez vlade te postoje dobri izgledi da sruše vlastiti rekord.

Austrijski kancelar Sebastian Kurz, čija zemlja također spada u "klub škrtaca" izjavio je da očekuje "vrlo tvrde razgovore sljedećih dana".