ZORAN VINKOVIĆ NA UDARU

Besplatno klizanje za katolike u Đakovu, evo što kaže gradonačelnik

08.12.2015 u 19:28

Bionic
Reading

Nakon što se proteklih dana u medijima pojavila informacija prema kojoj Grad Đakovo djecu časti besplatnim klizanjem, ali pod uvjetom da budu redoviti na ranojutarnjim misama koje se ususret Božiću odražavaju u đakovačkoj katedrali, udruga Protagora koja se bavi zaštitom prava ireligioznih osoba i promiče ireligiozno poimanje svijeta o besplatnom klizanju nakon zornice obavijestilo je pučku pravobraniteljicu Loru Vidović, dok je gradonačelnik Đakova Zoran Vinković za tportal demantirao kako besplatno kližu samo redoviti na misama, dodajući kako se u Đakovu ne pravi nikakva razlika među djecom

U dopisu Protagore, naime, ističe se kako je klizalište postavilo i održava gradsko komunalno trgovačko poduzeće Univerzal d.o.o. te kako je gradonačelnik Zoran Vinković, sukladno Statutu Grada Đakova donio zaključak o davanju suglasnosti Univerzalu na cijene ulaznica za klizalište u Đakovu. Kako smatraju u Protagori, honoriranjem dolaska djece na vjerske obrede samo jedne vjerske zajednice, đakovačka su djeca stavljena u nejednaki položaj što predstavlja očiti slučaj diskriminacije po vjerskoj osnovi, a također i kršenje ustavnih odredaba o odvojenosti vjerskih zajednica od države.

U udruzi dodaju kako se radi o djelatnosti koju za grad Đakovo obavlja gradsko komunalno trgovačko društvo, u konkretnom slučaju grad Đakovo novcem svih građana promiče interese Katoličke crkve, nauštrb djece svih ostalih građana koji nisu katolici ili nisu vjernici. Njihova djeca će, ističu u Protagori, platiti ulaznicu za klizanje podsjetivši kako je odvojenost vjerskih zajednica od države u Republici Hrvatskoj propisana člankom 41. Stavak 1. Ustava RH koji propisuje kako su 'sve vjerske zajednice jednake pred zakonom i odvojene od države'.

Ovakvo postupanje, mišljenja su u Protagori, predstavlja očitu diskriminaciju djece svih ostalih građana koji nisu katolici ili nisu vjernici u smislu u kojemu diskriminaciju definira Europski sud za ljudska prava, a koju definiciju prihvaća i hrvatsko zakonodavstvo. U konkretnom slučaju, zaključuju u Protagori, radi se o 'očitom, neskrivenom, različitom tretmanu, bez objektivnog i razumnog opravdanja' te kako 'ne postoji nikakav javni interes koji bi opravdao financiranje potreba samo jedne vjerske zajednice novcem svih građana'. Pritom udruga objašnjava kako svaki propis, pa tako i upravni akti koje donose jedinice lokalne samouprave, da bi bio sekularan i u smislu zakonodavstva Republike Hrvatske, mora zadovoljiti tri kriterija: mora odražavati jasno sekularnu svrhu budući da u protivnom izravno krši ustavnu odredbu o sekularnosti, potom primarni učinak propisa mora biti takav da isti ne promiče niti zatire religiju te konačno propis mora izbjeći pretjerano uplitanje vlasti u pitanja religije. Ovakvo postupanje Grada Đakova, zaključuju u Protagori, ne zadovoljava nijedan od ovih kriterija.

Đakovački gradonačelnik Zoran Vinković odbacio je optužbe Protagore navodeći kako se ni u kom slučaju ne radi o različitom tretmanu najmlađih, dodajući kako bi 'isti tretman kao i mali vjernici iz katoličkih župa imala djeca iz drugih vjerskih zajednica, da ih kojim slučajem ima u Đakovu'.

'Ovdje nema govora o vjerskoj diskriminaciji i segregaciji. Da u Đakovu postoje neke druge vjerske zajednice, i s njima bismo dogovorili da djeca iz tih zajednica besplatno kližu. Napravili smo čitav niz popusta za najmlađe klizače, počevši od odlikaša koji kližu po jeftinijoj cijeni do klizača iz katoličkih župa jer osobno smatram da je djeci bolje da su u crkvi nego na ulici. Uostalom, ako je netko odlikaš, nitko ga ne pita za vjersku pripadnost. Razumijem potrebu udruge i pučke pravobraniteljice da reagira, no ovdje nema potrebe za reagiranjem jer Đakovo ne radi razliku među ljudima, osobito ne među djecom' zaključio je gradonačelnik Vinković.

Dječja pravobraniteljicaIvana Milas Klarić potvrdila je za tportal kako je upoznata sa slučajem koji će dodatno istražiti te reagirati dodajući kako u samo slučaju ne bi bilo ništa sporno da je s klizalištem sklopila ugovor vjerska zajednica, no ako iza besplatnog klizanja za one koji redovito pohode jutarnju misu stoji grad, svakako će uslijediti primjerena reakcija.