ECONOMIST O IZBORIMA

Beskrvni Josipović protiv kontroverznog Bandića

31.12.2009 u 10:31

Bionic
Reading

Na zapadni Balkan ponovo se vratio optimizam, piše britanski Economist. Hrvatska i Srbija, dvije najvažnije zemlje regije, uspjele su preskočiti blokade na putu u EU, pomalo se vraćaju strani ulagači, a prestale su i priče o mogućoj obnovi sukoba u BiH

Za Hrvatsku, smatra britanski tjednik, najvažnije je da je završio trivijalni granični spor sa Slovenijom, pa Hrvatska ima dobre šanse da postane ravnopravna članica EU 2012. godine. Ipak, dobro raspoloženje vladajuće stranke na čelu s Jadrankom Kosor pomutio je loš rezultat Andrije Hebranga na predsjedničkim izborima.

Kandidate u drugom krugu Economist opisuje kao 'beskrvnog socijaldemokrata', što ide na račun Ive Josipovića, dok Milana Bandića naziva 'kontroverznim gradonačelnikom Zagreba'.

Britanski tjednik prenosi mišljenje Globusove novinarke Ines Sabalić prema kojem se na ovim predsjedničkim izborima dogodio velik pomak, jer više nije jedino nečiji patriotizam važan da osvoji birače. Danas, kaže ona, borba protiv korupcije zamijenila je nacionalizam i većina kandidata je obećavala da će očistiti zemlju od kriminala.

S druge strane, za povjesničara Ivu Banca kampanja je bila 'dosadna, kandidati isprazni, a građanima je puna kapa svega'.

Za kraj priče o Hrvatskoj, Economist navodi jedan paradoks. Iako su Hrvati najbogatiji ljudi na zapadnom Balkanu iza Slovenaca, čak 84 posto građana, prema anketi Europskog fonda za Balkan, više nego bilo gdje drugdje, smatra da njihova zemlja ide u krivom smjeru.