hrvatska u redu

Beroš za Hrvatsku rezervirao milijun i pol doza cjepiva iz organizacije koju financira Bill Gates

29.07.2020 u 14:08

Bionic
Reading

Iako je još neizvjesno kada će cjepivo protiv koronavirusa ući u opticaj, a neizvjesna je i njegova cijena, Hrvatska je stala u red i rezervirala milijun i pol doza. Otkrio je to u utorak ministar zdravstva Vili Beroš kazavši kako je potpisao predugovor. Tportalu je pak otkrio s kime je potpisao taj predugovor

'Postoji nekoliko velikih inicijativa - za sada su dvije najveće, od kojih je jedna na europskom nivou - što potpisuju predugovore s različitim proizvođačima cjepiva koji su u ovom trenutku otišli najdalje u njegovom ispitivanju. Na europskom nivou Hrvatska je potpisala takav ugovor, čime smo rezervirali oko milijun i pol doza tog novog cjepiva. To sam potpisao prije dva dana', rekao je Beroš.

A ugovor je, kako nam otkriva, potpisao s međunarodnom organizacijom za promociju cjepiva Gavi sa sjedištem u Ženevi. Pismo namjere Beroš je poslao Sethu Berkleyju, generalnom direktoru ove organizacije, još 10. srpnja, uz napomenu da je ono neobavezujuće.

Seth Berkley Izvor: EPA / Autor: Marta Perez

Kako je Beroš kazao, predugovor za milijun i pol doza cjepiva za Hrvatsku potpisan je s Gavijem prije tri dana. Na pitanje je li predugovorom određena jedinična cijena cjepiva za Hrvatsku, Beroš nam je kazao kako o cijenama još ne može javno govoriti. Gavi će nabavljati cjepivo od AstraZenece, britansko-švedske farmaceutske tvrtke koja ga razvija sa sveučilištem u Oxfordu.

Prema ranijim napisima, AstraZeneca je pristala osigurati SAD-u 300 milijuna doza cjepiva po cijeni od samo četiri dolara po dozi. Drugi proizvođači spominju cijenu od nekoliko desetaka dolara.

  • +6
Cjepivo Izvor: Alamy / Alamy / Profimedia / Autor: Albert Yuralaits /

Najizglednije je da će cijene cjepiva nabavljenog preko Gavija biti formirane za svaku zemlju posebno, ovisno o njezinom bogatstvu, tj. siromaštvu. Berkley je pak prije nekoliko dana kazao da nemaju ciljanu cijenu za cjepivo i spremni su pregovarati o različitim cjenovnim razredima za bogatije i siromašnije države. Berkley je odbacio prošlotjedne izvore bliske Europskoj uniji koji su naveli kako će bogatije zemlje plaćati 40 dolara po dozi.

Njihovom programu COVAX pridružilo se 75 država koje namjeravaju kupiti cjepiva, a spominje se i da se još 90 siromašnijih država nada kako će ih besplatno dobiti preko Gavija.

Savez za cjepiva Gavi, koji funkcionira po sistemu javno-privatnog partnerstva, osnovan je prije 20 godina s ciljem poboljšanja njihove dostupnosti siromašnim zemljama. Glavni donator Gavija zaklada je milijardera Billa Gatesa te je u periodu od 2016. do 2020. godine izdvojila 1,56 milijardi američkih dolara za ovu organizaciju.