koronavirus

Beroš: U tijeku je testiranje nad 131 osobom za koje se potencijalno sumnja da bi mogle biti zaražene

27.02.2020 u 09:11

Bionic
Reading

Nacionalni Stožer civilne zaštite izvijestio je u četvrtak da su u Hrvatskoj i dalje tri oboljela od koronavirusa te da nema novih oboljelih. Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović kazao je da svi rade po smjernicama koje su dobili i da se sve informacije promptno kanaliziraju prema građanima

'Rade se pripreme za izolaciju po svim županijama', istaknuo je ministar, dodavši da sve službe rade u punom opsegu. U 13 sati održat će se skupština Hrvatske gospodarske komore. 'To je sastanak koji ćemo iskoristiti kako bismo kroz razgovor s liječnicima obavijestili gospodarske subjekte o svemu što bi trebali znati o ovoj situaciji', naveo je Božinović.

Ministar zdravstva Vili Beroš kazao je da je u tijeku testiranje nad 131 osobom. 'U tijeku su 24 ispitivanja dok su nad ostalima testiranja već obavljena i čekaju se rezultati', naveo je Beroš.

Istaknuo je i da su brojne druge zemlje, Norveška, Makedonija, Rumunjska, Grčka i Gruzija, zabilježile prve slučajeve zaraze koronavirusom. 'Ne radi se samo o Hrvatskoj', rekao je, dodavši da je u kontaktu s njemačkim kolegom koji je zabrinut zbog situacije u svojoj zemlji.

'Tijekom popodneva oformit ćemo još jednu infektološku ambulantu u bolnici za zarazne bolesti kako bismo odijelili potencijalno zaražene od koronavirusa od drugih', naveo je Beroš.

Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević, kazala je da na sreću od sinoć nema novih slučajeva te da su dobro dvojica bolesnika koji se nalaze u toj bolnici. Pohvalila ih je zbog toga što su smogli snage da pokažu kako je u karanteni jer smatra da jedna njihova riječ znači više nego 1000 onih koje kažu oni kao liječnici.

Na presici je Krunoslav Capek, ravnatelj HZJZ-a, rekao da je kod zaraženog u Rijeci utvrđeno sedam njegovih kontakata te se oni obrađuju, kao i članovi njegove obitelji. O rezultatima ćemo biti obaviješteni.

Beroš je komentirao i antivirusnu terapiju koja se primjenjuje u Italiji. Istaknuo je da se ne radi o novim lijekovima, već o svemu onome što i mi koristimo i upotrebljavamo.

  • +18
Konferencija za medije Nacionalnog stožera civilne zaštite oko koronavirusa Izvor: Pixsell / Autor: Goran Stanzl

Na pitanje o lijeku protiv ebole koji se upotrebljava za liječenje protiv koronavirusa Markotić je kazala da se upotrebljava lijek protiv HIV-a, a ovdje se radi o kliničkoj studiji za koju smo se prijavili nakon što je kod nas zabilježen prvi slučaj. Prije toga to nije bilo moguće. Ministar Beroš je dodao da se radi o kliničkoj studiji i da je u tom slučaju najvažnija sigurnost pacijenata.

Odgovarajući na pitanje koliko ljudi može ležati u karanteni i koliko ih može biti testirano na zarazu, Beroš je kazao da imaju plan A, B i C za sve. 'Samo najveća ugroza mogla bi ugroziti funkcioniranje sustava i nadam se da do toga neće doći na području Europe', poručio je ministar.