administriranje i ažuriranje

Beroš traži tko će održavati stranicu koronavirus.hr za milijun kuna nakon što je godinu dana to radila tvrtka koja nije odabrana javnom nabavom

30.03.2021 u 20:09

Bionic
Reading

Godinu dana nakon uspostave stranice www.koronavirus.hr, za čiju je izradu i održavanje, kao i održavanje društvenih mreža, tada mimo javne nabave posao dobila tvrtka Media Val, Ministarstvo zdravstva raspisalo je danas javnu nabavu za 'usluge hostinga (smještaja), održavanja, administriranja i ažuriranja web stranice www.koronavirus.hr', procijenjene vrijednosti 856.200 kuna bez PDV-a

Od ponuditelja, kako se navodi u natječajnoj dokumentaciji, očekuje se 'cjelovito tehničko i sadržajno održavanje stranice, pripadajućih kanala na društvenim mrežama, ali i drugih digitalnih službenih platformi, kako bi se nastavilo s kontinuiranim informiranjem građana i podizanjem svijesti o važnosti pridržavanja svih propisanih mjera i preporuka'. Tko se sve javio za dobivanje posla, bit će poznato 20. travnja, a mjesec dana nakon toga, ako ne bude žalbi, i s kime će se potpisati ugovor na godinu dana.

Podsjetimo, čim je stranica podignuta, tportal je otkrio da domenu nije zakupila država, već ju je u tome preduhitrila agencija za komunikacijski menadžment i savjetovanje Media Val. A sama stranica pokrenuta je 17. ožujka, odnosno svega tjedan dana nakon što je zakupljena domena. Potom se utvrdilo da za taj posao nije bilo javne nabave, a ostalo je nejasno i kad je točno bio sklopljen ugovor s Media Valom.

Danas znamo da je za taj posao, prema podacima Državne riznice, Media Valu u 2020. godini isplaćeno 1,1 milijun kuna (za ulaganje u računalne programe 196 tisuća kuna, a za računalne usluge 928 tisuća), a toliko približno s PDV-om iznosi procijenjena vrijednost nabave za novi ugovor. Tijekom 2021. tvrtka Media Val od Ministarstva zdravstva inkasirala je dodatnih 245 tisuća kuna.

Kako je u drugoj polovici svibnja 2020. pisao portal Faktograf, iz Ministarstva zdravstva tada su se davanjem posla bez raspisivanja javne nabave pravdali pandemijom i željom da se pravodobno informira građane. Prije nešto više od mjesec dana, odgovarajući na upit 24 sata, iz Ministarstva zdravstva naveli su da je ugovor s Media Valom zaključen 'temeljem mišljenja tadašnjeg Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta, kao nadležnog tijela državne uprave za pitanja javne nabave, prema kojem je opravdana primjena izuzeća od provedbe javne nabave predviđena člankom 42. Zakona o javnoj nabavi'.

Tada su iz Ministarstva naveli i da je u podacima Državne riznice o izvršenju Državnog proračuna za 2020. spomenuti iznos od 1,1 milijun kuna isplaćen pod nazivom 'Informatizacija zdravstvenog sustava' pod šifrom K618038 jer su isplaćeni iznosi teretili tu stavku.

Dodali su i da su proračunske stavke Ministarstva zdravstva definirane prilikom donošenja Državnog proračuna za 2020., krajem 2019., a u tom trenutku, u kojem još nije ni bilo epidemije koronavirusa, nije ni bilo moguće predvidjeti posebnu stavku za uspostavljanje i održavanje mrežne stranice koronavirus.hr kao središnjeg mjesta informiranja građana o situaciji s epidemijom bolesti Covid-19.

Ako je to obrazloženje moglo držati vodu za 2020. godinu, za 2021. ne može jer je Covid-19 već više od godine dana među nama, a podaci za 2021. godinu pokazuju da se isplate Media Valu i dalje vrše s iste stavke 'Informatizacija zdravstvenog sustava' te s istom šifrom.