nacionalni stožer

Beroš opisao kako se zdravstveni sustav vraća u normalu: Ažuriraju se liste čekanja, dobit ćete nove termine; Božinović o praćenju mobitela

28.04.2020 u 14:15

Bionic
Reading

U Hrvatskoj je u protekla 24 sata potvrđeno osam novih slučajeva koronavirusa, ukupno ih je do sada 2047, a još četvero ljudi je umrlo, izvijestio je u u utorak Nacionalni stožer Civilne zaštite. "U proteklom 24-satnom razdoblju imamo osam novodijagnosticiranih bolesnika s Covidom-19, što daje ukupan broj od 2047 bolesnika”, rekao je na konferenciji za novinare ministar zdravstva Vili Beroš

Dva bolesnika preminula su u Koprivnici - muška osoba 1939. godište i ženska osoba 1926. godište te dvoje bolesnika u Splitu - ženska osoba 1940. godište i muška osoba 1961. godište. Svi preminuli imali su kronične bolesti, dvoje je bilo na respiratoru. Ukupno su u Hrvatskoj preminule 63 osobe.

Na respiratoru je 21 bolesnik. Testirano je ukupno 33.577 osoba, među kojima njih 760 u protekla 24 sata, a postotak pozitivnih je 6,10 posto.

Hospitalizirano je njih 287, 16 manje u odnosu na jučer, oporavljenih je 532, 15 više u odnosu na jučer. Oporavljenih kod kuće je 700 osoba, 51 više u odnosu na jučer.

Od početka epidemije u Hrvatskoj imamo ukupno 1232 izliječenih osoba, 66 više u odnosu na jučer.

'Silazna epidemipološka krivulja ne smije značiti silaznu krivulju našeg opreza. Za sve su od jučer dostupni strojno čitljivi podaci na službenoj stranici koronavirus.hr.', kazao je ministar zdravstva Vili Beroš.

  • +5
Nacionalni stožer civilne zaštite Izvor: Pixsell / Autor: Jurica Galoić

'Dogovoreno je da se ažuriraju sve liste čekanja za one koji su naručeni na dijagnostičke i terapijske postupke. Svi bolesnici će biti obaviješteni o novim terminima. Moramo naglasiti da se mora pojačati kooordinacija s liječnicima obiteljske medicine jer se sva priprema mora obaviti kod liječnika. Povećat će se broj usluga u dnevnoj bolnici. Plan nam je aktivacija 30 posto elektivnih operacija i specijalističkih pregleda u dvije smjene. Organizirat će se poliklinički rad uz naručivanje kako bi se smanjila gužva. Po potrebi će se raditi i vikendom', rekao je Beroš.

Krunoslav Capak, ravnatelj HZJZ-a kazao je da je osam novooboljelih izrazito povoljna epidemiološka situacija. 'Imamo kredit da otpuštamo naše mjere', istaknuo je.

'Kao što znate u mnogim zemljama epidemija popušta. Od zemalja u okruženju su Mađarska, Slovenija i Srbija, a često se volimo uspoređivat s Austrijom, Švedskom i Belgijom. Mi smo na drugom mjestu po incidenciji, samo Mađarska ima bolji rezultat od nas. Mi imamo 497 na milijun oboljelih. Švedska ima 1874, Belgija 4028. Mi imamo najnižu stopu umrlih, 14 na milijun, Srbija ima 19, Švedska 225, Belgija 622. Ovo su rezultati naših mjera', pohvalio se Capak.

Što se tiče preporuka školama, rečeno je kako su preporuke za rad škola i za održavanje državne mature gotove te su jutros dane Ministarstvu znanosti i obrazovanja. Čekaju njihove komentare i u četvrtak idu u javnost s preporukama.

Što se tiče preporuka za održavanje vjerskih obreda, Capak se nada da će one sutra biti gotove.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović komentirao je praćenje mobitela.

'Kad govorimo o praćenju kontakata radi se o epidemiološkoj mjeri, tu postoiji cijeli niz načina, od prvog dana se u svijetu, govori o korištenju mobilnih aplikacija koji bi taj proces mogli ubrzati. Da bi se to sve radilo na dobrovoljnoj osnovi uz strogo poštivanje privatnosti i GDPR-a', kazao je i dodao da sedam, osam država člancia EU već ima takva tehnološka rješenja koja koristi.

'Nekih 11,12 je reklo da je u pripremnoj fazi da se to pusti u rad jer svi to vide kao mogućnost kojom bi se spriječila ili umanjila brzine širenja zaraze tog drugog vala koji bi mogao doći na jesen. Njemačka će to napraviti u svibnju. Tako da vjerojatno će EU tu ići prema nekakvim zajedničkim rješenjima jer to je bitno. Ukoliko bi postojao jedan takav sustav svi bi znali s čime se suočavaju. Opet ovisi sve o epidemiološkoj situaciji', rekao je Božinović.

Capak je odgovorio na pitanje po čemu je repidemiološka situa